Hoe een pinguïn de volwassenheid van de beeldcultuur inluidt

Hoe een pinguïn de volwassenheid van de beeldcultuur inluidt

De eerste keer dat iemand mij vroeg een lezing te geven over De Beeldcultuur en hoe die onze manier van communiceren heeft veranderd moest ik even slikken. Ik denk dat ik de memo heb gemist dat onze samenleving ineens een Beeldcultuur is geworden. Ik dacht dat we al vanaf de prehistorie in een beeldcultuur leven, getuige de rotschilderingen en later hiëroglyfen, beschilderde kommetjes en familiegeschiedenissen op de wanden van paleizen.

Waarom we goede verhalen nodig hebben

Waarom we goede verhalen nodig hebben

Dagelijks overstroomt je inbox met mails die schreeuwen gelezen te worden. Je social media-kanalen barsten van de belangrijke updates en de krant staat vol artikelen die je gelezen moet hebben. So much information, so little time. Goede verhalen plaatsen informatie in een context, zodat je het sneller begrijpt en de informatie beter blijft plakken. We hebben daarom meer goede verhalen nodig in deze tijd van information overload.

10 must see TED talks over visualisatie, data en infographics

10 must see TED talks over visualisatie, data en infographics

Van data, cijfers en informatievisualisatie krijgen we hier bij Studio Lakmoes nooit genoeg. Deze 10 TED talks laten precies zien wat er zo interessant is aan data en het visualiseren van data. Nieuwsgierig? Laat je inspireren door onder andere data journalist David McCandless, statisticus Talithia Williams en data designer Jer Thorp.

Spreek jij al wetenschaps?

Spreek jij al wetenschaps?

Oprichter van Datajournalistiek.nl Winny de Jong gaf onlangs voor een TEDxYouth in Delft de inspirerende lezing 'spreek jij al data?' Het ging over het interpreteren van data en het kritisch tegen het licht houden van data: tegenwoordig een belangrijke basisvaardigheid - net als het spreken en lezen van Engels. Maar hoe zit het met het begrijpen en 'lezen' van wetenschap?