Over kleur valt te twisten

Kleur is emotie. En kleur is persoonlijk. Tegelijkertijd is het zo dat de kleuren die we mooi vinden in harmonie zijn met elkaar. Harmonie is op verschillende manieren te bereiken.

Neem het kleurenwiel. De primaire kleuren voor print staan op de hoekpunten: magenta (paars-rood), cyaan (felblauw) en geel. Daartussen zitten secundaire kleuren, gemixt van magenta, cyaan of geel. Kleuren die dicht bij elkaar staan op het keurenwiel passen lekker samen. Het zijn analoge kleuren. Met complementaire kleuren kom je ook goed voor de dag: dat zijn de kleuren die tegenover elkaar staan op het kleurenwiel.

colourwheel.png

De omgeving waarin je een kleur gebruikt is superbelangrijk. Je ogen lezen dezelfde kleur anders, in een andere kleuromgeving. Het roze balkje in de figuren hieronder lijkt te veranderen van intensiteit bij verschillende achtergronden. Bij een donkerblauwe achtergrond komt het vierkantje sterk naar voren, bij rood valt het haast weg. Denk je dat de roze balk in de figuur hieronder links donkerder is dan rechts? 

 

kleurharmonie2.png

Check again: het is precies dezelfde kleur.

kleurharmonie3.png