Jouw hersenen houden van infographics

Tegenwoordig communiceren we  steeds meer met beelden. In ons dagelijks leven zijn we omringd door heel veel visuele media. Het is daarom belangrijk om naast taal, ook beeld te kunnen lezen. Om beeld te kunnen lezen moet je grafisch geletterd zijn. Gelukkig zijn mensen van nature al heel goed in staat beelden te 'lezen'.

 

 Hersenen houden van infographics

 

Woorden zijn niet altijd handig

Woorden zijn niet altijd even handig om iets uit te leggen of te begrijpen. De menselijke hersenen begrijpen beelden beter en sneller dan taal. Dat komt omdat we visuele wezens zijn: we herkennen patronen en leggen verbanden veel sneller als we de beelden zien, dan wanneer we teksten lezen of het verhaal horen. 

Minder woorden gebruiken om iets uit te leggen, hoeft niet altijd ten koste te gaan van de diepgang. Het is bijvoorbeeld zelfs mogelijk om complexe wiskundige principes uit te leggen zonder gebruik te maken van een een enkel woord. 

De beeldcultuur

 De bloei van de beeldcultuur zorgt ervoor dat kenniscommunicatie weer visueel wordt. Kennisverbeelding helpt bij het uitwisselen van kennis tussen mensen. Bij kennisverbeelding wordt gebruik gemaakt van visuele hulpmiddelen om kennis over te dragen, zoals bijvoorbeeld in infographics. In infographics wordt informatie, data of processen gevisualiseerd in eenvoudige beelden en iconen. Omdat visuele prikkels snel worden verwerkt door de hersenen, kun je met infographics informatie sneller overdragen.

Met andere woorden: je hersenen houden van infographics! Maar in beeld komt dat natuurlijk veel beter over.