atteroArtboard 1.png

Van afval energie maken

In Europa wordt dagelijks 25% van al het afval gestort en komen enorme hoeveelheden broeikasgassen vrij. Zolang er afval bestaat, is verbranding een beter alternatief - als recycling geen optie is. De afvalenergiecentrale van Attero in het Brabantse Moerdijk zet afval om in warmte óf elektriciteit, net waar vraag naar is. Lakmoes heeft voor de grote opening door minister-president Rutte een animatievideo ontwikkeld die de werking en meerwaarde van deze afvalenergiecentrale uitlegt.

kennisregie - animatie - concepting - art direction - illustratie - copywriting

 

praktisch idealisme

 

Tot de circulaire economie een feit is, kunnen we maar beter iets nuttigs doen met ons afval.

 
 
DSC_8846.JPG
 

3x nuttig bezig

Afval dat we niet kunnen recyclen, wordt verbrand. Dat lijkt zonde, maar door afvalverbranding draagt de afvalenergiecentrale in Moerdijk op drie manieren bij aan een duurzamere maatschappij.

 
minder broeikasgassen - studio lakmoes

Minder broeikasgassen

Doen we ‘niks’ met het afval (oftewel storten) dan komt uit het fermenterende afval enorm veel methaan vrij. Methaan is een veel sterker broeikasgas dan CO2. Stel: we zouden wereldwijd al het afval verbranden, dat nu wordt gestort, dan dringen we 5% van alle broeikasgasuitstoot per direct terug.

minder gasgebruik - studio lakmoes

Warmte uit afval = minder gas

Door verbranding van afval komt warmte vrij. De centrale levert die nu aan de omliggende industrie en wil die in toekomst ook aan andere bedrijven en huishoudens leveren. Die hebben dan geen gas meer nodig voor hun warmte en dat is weer beter voor het milieu.

groene stroom studio lakmoes

Groene stroom

Het unieke aan de afvalenergiecentrale van Attero is dat deze een stoomturbine heeft die flexibel kan schakelen tussen stoom en stroom. Is er geen warmte nodig (stoom) maar elektriciteit (stroom), dan schakelt de turbine over, indien nodig elke minuut.

stoomturbine - studio lakmoes

“We gebruikten de originele blauwdrukken van de stoomturbine als model voor de animatie.”

Marjolein Pijnappels, kennisregisseur bij Lakmoes

atteroArtboard 1 copy 5.png
 
 
studio lakmoes
 

urgentie communiceren

Waarom elke seconde telt

In Nederland zijn we gestopt met brandbaar afval storten, maar dat geldt niet voor de rest van Europa: elke seconde wordt afval op grote hopen gestort - maar liefst 25% van al het afval. Deze fermenterende massa stoot jaarlijks grote hoeveelheden broeikasgassen uit - veel meer dan wanneer het afval zou worden verbrand. Afval scheiden en recyclen is natuurlijk nog beter, maar kan (nog) niet met al het afval. Afvalverwerkingscentrales zoals die in Moerdijk zetten afval om in warmte dat de omliggende industrie kan gebruiken en daardoor minder primaire grondstoffen verbruikt. Het bijzondere is dat de centrale elke minuut kan schakelen tussen warmte en elektriciteit, net waar de behoefte ligt! Hierdoor is hij superefficiënt en duurzaam.

 
atteroArtboard 1 copy 4.png
 
 

Minister-president Mark Rutte draait symbolisch de gaskraan dicht en de stoomkraan open.

 
BW181003240LR.jpg
 
info@studiolakmoes.nl

animator van dit project

Maya Knepfle

Neem contact op met Maya als je meer wilt weten over hoe animaties jouw verhaal kunnen verhelderen.