10x awesome scrollytelling

Scrollytelling is een nieuwe manier van online verhalen vertellen en informatie delen. De gebruiker ontdekt al scrollend het verhaal. Wij zijn fan van scrollytelling omdat het de mogelijkheid biedt veel informatie te delen, zonder dat de lezer zich overspoeld voelt. Altijd op zoek naar het neusje van de zalm op het gebied van kennis delen ontdekte Studio Lakmoes negen awesome voorbeelden van scrollytelling, plus eentje van onszelf.

1. Blockchain: The New Technology of Trust

Met de scrollytell Blockchain: The New Technology of Trust wil mega investeringsbank Goldman Sachs (heel strategisch) laten zien hoe de ultrademocratische en egalitaire blockchaintechnologie werkt. Door de subtiele effecten lijkt het alsof je het verhaal letterlijk in duikt en en passent even leert hoe blockchain nu eigenlijk werkt. Het meescrollende menu aan de rechterzijde fungeert als een wegwijzer, waardoor je niet verdwaalt raakt in de bulk aan informatie.

2. The Russia Left Behind

Deze 'klassieke' scrollytell van de New York Times brengt een journalistiek verhaal met krachtige fotografie. De onheilspellende subtitel die zich laat vertalen als 'een reis door het hart van Rusland op weg naar de verdoemenis' onthult dat het geen blij verhaal is. De scrollytell bevat een kaart die aan de linkerzijde meeloopt en Russische plaatsen als Chudovo en Torzhok aandoet. We lezen het verhaal van de famillie Kolesnikov die maar een keer per maand kan douchen en we eindigen in het plaatsje Chernaya Gryaz wat zoveel betekent als 'zwarte troep' en berucht is vanwege de (illegale) prostitutie.  

3. The New New York Skyline

Sinds 2004 zijn er in Manhattan 13 nieuwe wolkenkrabbers gebouwd, 15 staan in de steigers en nog eens 19 zijn er gepland. Let wel: vóór 2004 waren er 'slechts' 28 wolkenkrabbers in Manhattan te vinden. De 'New New York Skyline' laat het effect zien op de veranderende horizon. Deze scrollytell van National Geographic maakt optimaal gebruik van horizontaal scrollen om de vernieuwde  en (mogelijk) toekomstige skyline te ontdekken.

4. The Boat

The Boat is een interactieve adaptatie van de roman The Boat van schrijver Nam Le. Deze scrollytell dompelt je onder in het verhaal met onheilspellende beelden, sound effects en aangrijpende illustraties en animaties.

5. The data that lies beneath

What you know about data is only the tip of the iceberg, begint deze scrollytell wat onheilspellend. Wat volgt is eigenlijk een soort argumentatielijn om ons te overtuigen dat het zonde is om de enorme berg 'onontdekte' data ongebruikt te laten - we hebben het hier dan over dark data. Het frisse design en het gevoel af te dalen naar de zeebodem versterken de urgentie van het dark data issue.

6. De Staat van het Onderwijs 2018

Deze data scrollytell loopt langs de staat van ons Nederlandse onderwijs anno 2018. In diverse geanimeerde grafieken en illustraties wordt antwoord gegeven op vragen als 'Gaat segregatie leiden tot meer ongelijkheid?'.

7. Drones: out of sight, out of mind

Deze scrollytell vertelt het verhaal van slachtoffers van bommen die zijn gedropt door Amerikaanse drones in Pakistan.Op een tijdlijn zien we de bommen onherroepelijk inslaan terwijl de slachtoffermeter verder oploopt. Een staafgrafiek telt de slachtoffers bij elkaar op en we zien een onrustbarend hoog aantal burgerlijke slachtoffers en zelfs kinderen. Een scrollytell met een duidelijke politieke, maar daarom niet minder verontrustende, boodschap.

8. How many slaves work for you

Bron: Slaveryfootprint

Bron: Slaveryfootprint

Nog zo'n doordenkertje: hoeveel slaven werken er eigenlijk voor jou? Deze scrollytell grijpt je direct bij de lurven en zet je aan het denken. Door te scrollen kom je er achter hoe het zit. Een scrollytell die tegen de trends in vooral gebruik maakt van tekst, maar wel op een bijzondere en impactvolle manier (& made in a free world, staat er nog even fijntjes vermeld in de bovenhoek).

9. Distance to Mars

Als de aarde 100 pixels breed was, zou de maan 3000 pixels ver weg zijn. Lijkt dat een beetje triviaal? Door de scrollytell te doorlopen ervaar terwijl je 7000 pixels per seconde reist je wat de werkelijke afstand tot de maan en Mars zijn. 

10. Suzie verzamelt data over de natuur

Bron: Wageningen University

Bron: Wageningen University

Natuuronderzoek is onmogelijk (en onbetaalbaar) zonder de inzet van 100.000 Nederlandse vrijwillige natuurwaarnemers (in Engels ook wel blits citizen scientists genoemd). Wageningen University ondersteept in deze volledig geillustreerde (en door Studio Lakmoes ontwikkelde) scrollytell het belang van citizen scientists. Met horizontaal scrollen neemt Suzie je mee op weg door het natuurlandschap en ontrolt zich het verhaal van de burgerwetenschapper.