Wat zijn infographics?

Infographics bieden informatie op een toegankelijke manier aan en helpen bij het delen van kennis. Een goede infographic heeft de volgende kenmerken: Slim kleurgebruik, een duidelijke structuur, goede grafieken, en een kop, midden en een staart.

 

Infographics zijn beelden waarmee een proces wordt verduidelijkt, of data (cijfers) worden gevisualiseerd, bijvoorbeeld in grafieken of diagrammen. Waar een illustratie vaak letterlijk ter illustratie, ofwel ‘voor de mooi’ wordt toegevoegd, legt een infographic iets uit wat je niet (net zo snel) in tekst kunt vertellen, of wat te ingewikkeld is om in tekst uit te leggen. Probeer iemand maar eens te leren een Ikea-kastje in elkaar te zetten met alleen woorden! Onze hersenen zijn geprogrammeerd om beelden snel te begrijpen, en een infographic helpt zo om processen of data sneller te begrijpen.

Voorbeelden van infographics

ArcticKNMI-keten.png
 

Grafieken zijn geen infographics

 Een infographic is geen aangeklede grafiek: als je iets eenvoudiger kunt vertellen in een enkele tabel, grafiek, of zelfs in tekst, is een infographic vaak niet nodig. Met andere woorden: dan is het gewoon ‘voor de mooi’ en is het eigenlijk een illustratie: een pseudoinfographic.

Een infographic is een visuele weergave van informatie, data of kennis. Vaak geven infographics complexe informatie snel en duidelijk weer. Voorbeelden van infographics zijn verkeersborden, plattegronden, anatomische afbeeldingen, metrokaarten en grafieken. Infographics worden ingezet door wetenschappers, journalisten, bladenmakers, lesboekenontwerpers en bestuurders om anderen snel over een bepaald onderwerp te informeren.

Voordelen van infographics

Een groot deel van onze hersenen is bezig met het verwerken en analyseren van visuele beelden. Beelden kunnen onbewust en dus sneller verwerkt worden door onze hersenen dan tekst. Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat mensen informatie beter verwerken als die in beeld worden aangeboden, dan wanneer men de informatie hoort. Dit geldt met name voor taken als het onderscheiden van relaties en patronen, het krijgen van een overzicht van een bepaald probleem, bij het zoeken van oplossingen van een probleem en om verschillende kennis te communiceren en te delen.

Infographics gebruiken een combinatie van beeld en tekst om informatie, data of kennis over te brengen. Hierdoor is de overdracht erg effectief. Beelden zijn namelijk direct, gemakkelijk te onthouden, automatisch, algemeen en geven energie en inspiratie. Met infographics kun je mensen motiveren en nieuwe inzichten presenteren. Infographics helpen bij het onthouden, de aandacht van de kijker te sturen en communicatie te structureren en communiceren.

Lees meer over de voordelen van infographics