3 vragen waar elke onderzoeker een antwoord op moet hebben

Onderzoekers zijn vaak slimme mensen die in staat zijn complexe vraagstukken te onderzoeken en antwoord te geven op fundamentele vragen over geschiedenis, ecologie en natuurkunde - to name a few. Wij vinden het daarnaast belangrijk dat onderzoekers ook op de volgende 3 vragen een antwoord klaar hebben. Omdat helder delen van (wetenschappelijke) kennis belangrijk is.

1. Wat doe jij eigenlijk?

Ongetwijfeld is het onderwerp van het onderzoek complex, behoeft de uitleg daarvan vele nuanceringen, en zijn er minstens een aantal wetenschappelijke publicaties die deze vraag haarscherp beantwoorden. Toch vinden wij dat wetenschappers óók in drie zinnen moeten kunnen uitleggen wat zij doen. Bij publiekscommunicatie, en ook gesprekken met collega's uit andere vakgebieden is het namelijk handig als onderzoekers snel to the point kunt komen. Helder uitleggen wat je doet in begrijpelijke taal helpt daarbij. Heb je je publiek geboeid, dan kun je daarna altijd nog de diepte in gaan. 

2. Wat kun je met jouw onderzoek?

Voor sommige onderzoeksgebieden is dat makkelijker te beantwoorden dan voor andere. De medisch onderzoeker probeert de gezondheidszorg te verbeteren door nieuwe medicijnen en de klimaatgeleerde meet hitte in steden. Hoewel dat vaak ook minder rechttoe-rechtaan is dan je zou vermoeden: de medisch onderzoeker bestudeert misschien een specifiek mechanisme in de cellen van een rat wat mogelijk kan leiden tot beter inzicht in de werking van bepaalde stoffen. Het beoogde medicijn is nog toekomstmuziek. Met andere woorden: de onderzoeker is een schakel in een groter geheel. Toch is het goed om de bredere context van het onderzoek te kunnen schetsen, en te laten zien hoe complex het wetenschappelijk proces soms is.

Voor onderzoekers in vakgebieden waarvan het resultaat wat minder concreet is, zoals theoretische wiskunde, of studies naar Laat-Middeleeuwse, Nederlandse literatuur, biedt deze vraag een uitdaging, maar geen onoverkomelijke. Wat bieden deze studies voor inzichten, wat voor intellectuele bijdrage kunnen zij leveren aan de samenleving, en waarom zijn zij belangrijk? 

3. Hoe speelt jouw persoonlijke overtuiging een rol in je onderzoek?

Onderzoek moet zo objectief mogelijk zijn. Een mooi streven, maar 100% objectiviteit is een onbereikbaar ideaal, aangezien er altijd mensen betrokken zijn bij onderzoek, met geloofsovertuigingen, politieke voorkeuren en persoonlijke meningen. Geen mens is in staat om die gedurende de 8-urige werkdag volledig uit te schakelen. Een vegetariër die onderzoek doet naar de impact van vlees op de gezondheid van de mens moet zich dan ook bewust zijn van zijn bias. Net zoals een overtuigd liberale econoom zich moet realiseren dat haar persoonlijke overtuigingen een invloed kunnen hebben op haar onderzoek naar de werking van de vrije markt economie. 

We hebben het er hier niet over dat onderzoekers bewust resultaten vervalsen, maar wel over de subtiele invloed van bewuste en onbewuste overtuigingen op het kiezen van het onderzoeksonderwerp, de onderzoeksvragen en interpretatie van die data. Bewust zijn van de persoonlijke overtuigingen en hier open over zijn, zorgt voor transparantie en betere onderzoeksresultaten.

Daarnaast kan jouw persoonlijke overtuiging ervoor zorgen dat je vol passie over je onderzoek kunt vertellen. Maak hier gebruik van om jouw kennis te delen.

Ben jij een wetenschapper en wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact op voor meer informatie over visualisatie van complexe kennis.