4x kennis delen voor de drukke wetenschapper

Wetenschapper zijn analytische wezens: fantastisch goed in het ontdekken van patronen, uitvoeren van onderzoek en het ontdekken van verhalen in data. Toegankelijk communiceren is een skill met veel toegevoegde waarde, maar wie heeft daar tijd voor?

science 2.0

Om subsidie te krijgen is alleen een hoge h-index tegenwoordig niet meer genoeg. Van belang is ook de vaardigheid om over het onderzoek te kunnen praten, uit te leggen wat de impact en betekenis is en mogelijkheden voor valorisatie te herkennen. Het informeren van de samenleving is enorm belangrijk: geïnformeerde mensen nemen niet alleen betere besluiten over bijvoorbeeld duurzaamheid en gezondheid, maar kunnen die kennis ook omzetten in innovatieve producten die ons leven beter, duurzamer en makkelijker maken.

Heb je even?

Wetenschappers zijn druk met onderzoek doen. Maar een kwartier vrijmaken voor het delen van kennis moet lukken. Wat kun je doen in een kwartier? Een reactie schrijven op een blog bijvoorbeeld. Een nuancering of verwijzing naar relevant onderzoek. Of, als je een twitteraccount hebt, een tweet plaatsen. Kost trouwens nog geen vijf minuten. 

Wetenschappers die meer tijd hebben, kunnen ook eens hier mee aan de slag:

Heb je een uurtje? In een uurtje kun je zelf een blogbericht schrijven (maak gratis een blog aan bij weebly of wordpress). Je kunt je oor te luisteren leggen op social media en horen wat 'de samenleving' te zeggen heeft over je onderzoek. Of je kunt een presentatie geven over je onderzoek bij een bedrijf of (hoge)school.  

Heb je een dag? In een dag kun je heel wat werk verzetten. Je kunt bijvoorbeeld een groep scholieren mee laten lopen in het lab of een meeloopstagiair van het hbo op sleeptouw nemen. In een dag kun je een toegankelijk artikel (schrijftips!) schrijven over je onderzoek voor een scholierentijdschrift of magazine voor professionals. Je kunt je laten interviewen voor radio of tv. Je kunt een infographic laten ontwikkelen over je onderzoek, of een explanimation.

Heb je een week?  Verdeel die week over een half jaar en wordt vaste gastblogger bij een interessant blog dat door een breed publiek gelezen wordt, zoals New Scientist of Science Palooza. Je kunt met collega's een klein project opzetten over de toepassing van wetenschappelijke kennis met lokale scholen. Je kunt een seminar organiseren voor de jonge onderzoekers op het gebied van valorisatie, communicatievaardigheden en kennis delen.

Of je nu even de tijd hebt, of een week, je kunt altijd tijd vrijmaken om jouw kennis te delen. Dat doen wij ook!