6x explanimations die kennis delen

Explanimations zijn zeer geschikt om kennis te delen. Door gebruik te maken van bewegend beeld, vaak gecombineerd met geluid en tekst, kun je in korte tijd veel informatie delen. Explanimations worden vaak ingezet om bedrijf in de spotlight te zetten of een product aan de man/vrouw te brengen. Dat ze ook heel geschikt zijn om kennis te delen, van het proces van fotosynthese tot de werking van de beurs, laten onderstaande explanimations zien.

Lees meer over explanimations

1. The solar system

Het Duitse Kurzgesagt is gespecialiseerd in het ontwikkelen van animaties en bewegende beelden over wetenschap. Zij ontwikkelden onder andere deze animatie over het zonnestelsel. Deze animatie is elegant en simpel: een reeks puntjes, bollen en strepen visualiseert de melkweg en het zonnestelsel. Tekstlabels bieden extra informatie over hetgeen je ziet en hoort. Extreem effectieve en heldere kennisvisualisatie.

2. How do we see colour?

Deze animatie maakt deel uit van een serie filmpjes die antwoord geven op alledaagse vragen met een wetenschappelijke component: hoe zien we kleuren en hoe ontstaat regen? Everyday Science is opgericht dooor Dana Lee en Fanny Luor om basisschoolkinderen te leren over wetenschap.

3. Photosynthèse

Deze Franse animatie door animator Julien Nantiec uit Lyon, Frankrijk, laat zien hoe fotosynthese werkt in planten. Zelfs als je geen Frans spreekt, kun je nog veel begrijpen van deze animatie dankzij de heldere beelden.

4. How Evolution works

Deze animatie laat op heldere wijze zien hoe evolutie heeft geleid tot de grote verscheidenheid aan soorten die we vandaag de dag kennen. Ontwikkeld door het Duitse Kurzgesagt.

5. Wie funktioniert die Börse?

Kennis en iets uitleggen daarover is niet voorbehouden aan het domein van wetenschap. Het functioneren van de beurs is complex en vergt uitleg. Deze animatie (ook al van Kurzgesagt) legt de werking van de beurs uit.

6. Penguin Physics: Torque and Precession

Deze animatie legt op grappige en toegankelijke wijze natuurkundige principes zoals precessie en koppel. Ontwikkeld door de Amerikaanse Shixie.