infographics

Van wireframe tot infographic

Van wireframe tot infographic

Iemand een IKEA-kastje in elkaar laten zetten zonder handleiding is een zeer effectieve martelmethode. Zonder visuele ondersteuning is het haast onmogelijk de logica en structuur te vinden en de klus te klaren. Op dezelfde manier zijn onze wireframes een visuele manier om het concept voor onze klanten - en onszelf - te verhelderen. Ze geven de data en structuur van de te ontwikkelen infographic weer.

10 must see TED talks over visualisatie, data en infographics

10 must see TED talks over visualisatie, data en infographics

Van data, cijfers en informatievisualisatie krijgen we hier bij Studio Lakmoes nooit genoeg. Deze 10 TED talks laten precies zien wat er zo interessant is aan data en het visualiseren van data. Nieuwsgierig? Laat je inspireren door onder andere data journalist David McCandless, statisticus Talithia Williams en data designer Jer Thorp.

Zo breng je Limburgse demografische data in beeld

Zo breng je Limburgse demografische data in beeld

De Noord-Limburgse bevolking krimpt en dat heeft gevolgen voor de regio. De trendverkenning 'Demografische transitie Noord-Limburg' verkent vanuit negen trends, drie scenario's en diverse interviews wat het ontwikkelingsperspectief is voor deze regio in transitie. In opdracht van Ruimtevolk gaf Studio Lakmoes vorm aan het document en bracht de data op inspirerende wijze in beeld.

Zo leefden de bewoners van Leidsche Rijn

Op de plek waar ooit Romeinen vanuit een fort de rivier bewaakten, staat nu museum en theater Castellum Hoge Woerd. In september 2016 is het derde onderdeel van het museum geopend, de expositie 3000 jaar wonen en werken. Hiervoor deed Studio Lakmoes in opdracht van Podium samen met historische experts onderzoek naar de (pre)historische leefwijze van de bewoners van Leidsche Rijn. Het resultaat is een metersbrede infographic die in minutieus detail een beeld schept van de veranderende specialisatie en actieradius van de lokale bewoners.

castellum museum infographic studio lakmoes
leidsche rijn castellum infographic studio lakmoes
leidsche rijn castellum infographic studio lakmoes
leidsche rijn castellum infographic studio lakmoes
leidsche rijn castellum infographic studio lakmoes
leidsche rijn castellum infographic studio lakmoes
leidsche rijn castellum infographic studio lakmoes
 

Zo maak je een serious game van de keersluis bij Limmel

Zo maak je een serious game van de keersluis bij Limmel

Bij Limmel (Limburg) wordt in 2016 een nieuwe keersluis gebouwd om de omgeving beter te beschermen tegen overstromingen en te zorgen dat grotere schepen door de sluis kunnen varen. Lukt het de stakeholders de keersluis te bouwen binnen de tijd en budget? Met Limmel the Game, ontwikkeld in opdracht van BESIX en Rebel, ervaren leerlingen van drie Maastrichtse scholen hoe complex een groot bouwproject in elkaar steekt. Terwijl bij hen om de hoek de keersluis wordt aangelegd, kruipen de leerlingen in de huid van stakeholders.

Zo stel je de nieuwe leden van de Jonge Academie voor

Zo stel je de nieuwe leden van de Jonge Academie voor

De Vlaamse Jonge Academie bestaat uit jonge toponderzoekers en -kunstenaars met een eigen kijk op beleid, maatschappij, onderzoek en kunst. Elk jaar kiest de vereniging nieuwe leden. Studio Lakmoes combineerde illustraties, fotografie en animated gif's om de nieuwe leden in stijl voor te stellen.

Zo maak je van energiebesparing een hot topic

Zo maak je van energiebesparing een hot topic

Energie en warmte besparen is een hot topic voor gemeenten. Om de doelstellingen van het Energieakkoord te kunnen halen moeten zij nauwkeurig in de gaten houden hoeveel duurzame elektriciteit wordt opgewekt, hoeveel laadpalen er in hun gemeenten zijn en of ze op de goede weg zitten met besparing. Deze cijfers zijn al beschikbaar via klimaatmonitor.databank.nl, die duizelt van de grafieken en cijfers. Studio Lakmoes ontwikkelde samen o.a. Rijkswaterstaat en de Klimaatmonitor een toegankelijke en inspirerende website, de Lokale Energie Etalage, waar de belangrijkste cijfers direct dichtbaar zijn. Wie de diepte in wil kan meer informatie bekijken en gemeenten vergelijken.

Zo word je leraar!

Leraren zijn ontzettend belangrijk: goede leraren zijn de brandstof voor vernieuwing en vooruitgang doordat ze de nieuwe generatie denkers en doeners inspireren. Maar als er geen actie wordt ondernomen, loopt het lerarentekort in 2016 op tot 5% en zijn steeds meer leraren onbevoegd. De Vereniging voor Nederlandse Universiteiten (VSNU) maakt zich sterk voor meer academisch geschoolde leraren. Momenteel zijn er heel veel routes die leiden naar het leraarschap, van minor tot educatieve master en ook via het hbo. Studio Lakmoes structureerde samen met de VSNU deze routes om ze vervolgens te visualiseren. Hiermee geeft de VSNU richting aan het flexibeler inrichten van de universitaire lerarenopleidingen zodat studenten straks beter voorbereid zijn op het werk voor de klas.

 

De routes in kaart brengen

Een belangrijk onderdeel van het proces was het in kaart brengen van de diverse routes en analyseren hoe deze op elkaar aansluiten. Een uitdaging was hierbij om de juiste vorm te vinden waarbij de universitaire lerarenopleidingen, focuspunt voor de VSNU, centraal kwamen te staan.

concept structuur lerarenagenda VSNU
Studio Lakmoes schets leraarroutes

Visualiseren

Infographic routes naar het leraarschap
Infographic routes naar het leraarschap

We zochten naar een voor iedereen herkenbare en begrijpelijke analogie om de verschillende routes naar het leraarschap te visualiseren. Door te kiezen voor een landschap met wegen en onderwijsinstlelingen is het voor de kijker gemakkelijk om de verschillende routes te volgen naar het academisch leraarschap.

Infographic routes naar het leraarschap

Zo laat je als universiteit zien wat je in huis hebt

Zo laat je als universiteit zien wat je in huis hebt

Universiteit Gent is een vooruitstrevende universiteit met tal van innovatieve onderzoeken. Zo ontwikkelde de universiteit zorgrobot ZORA die patiënten van UZ Gent interactieve zorgondersteuning biedt, geniet bio-ingenieur Chris Callewaert internationale bekendheid als ‘Doctor Armpit’ met zijn onderzoek naar bacteriën in oksels en werken onderzoekers samen met een lokale bierbrouwerij om uit afvalwater bier te brouwen. Met een infographic flyer die kan worden uitgevouwen tot een illustratie deze en andere innovaties zet de universiteit zich stevig op de kaart.

Zo laat je zien hoe Limburgers het liefst wonen

De Provincie Zuid-Limburg heeft een uitgebreid onderzoek uit laten voeren naar woonleefstijlen in de provincie. De interessante uitkomsten van dit onderzoek wil de Provincie toegankelijker maken voor de beleidsmakers en het brede publiek. Uit het onderzoek bleek dat er 4 verschillende leefstijlen zijn. Deze hebben we gevisualiseerd in een interactieve, responsive infographic. Bezoekers kunnen zo in hun eigen tempo door de informatie scrollen. Het complete rapport is beschikbaar gemaakt via een link.

 
Studio Lakmoes - interactieve infographic
interactieve infographic leefstijlen
interactieve applicatie Provincie Limburg
Studio Lakmoes - interactieve infographic Limburg

Zo visualiseer je de water footprint

De water footprint is een maat voor het verbruik van water. Bijvoorbeeld om te douchen of op kleding te produceren. Tijdens de OASE conferentie voor en door waterschappen werd bezoekers gevraagd hun water footprint te schatten en vervolgens de werkelijke footprint te laten berekenen. De resultaten zijn ter plekke gevisualiseerd in een geanimeerde infographic. 

 
 
studio lakmoes infographic waterfootprint
 
infographic water footprint - studio lakmoes
water footprint infographic - studio lakmoes
infographic water footprint - studio lakmoes

Zo maak je indruk tijdens de COP21

Zo maak je indruk tijdens de COP21

Met klimaatslimme landbouw, bodem-, water- en bosonderzoek werken de onderzoekers van Wageningen Universiteit aan een duurzamere samenleving. Tijdens de COP21, de klimaattop in Parijs kwamen 150 wereldleiders én tienduizenden onderzoekers van over de hele wereld bijeen om te spreken over oplossingen voor het klimaatprobleem. Om te laten zien op welke gebieden Wageningen Universiteit zich sterk maakt voor oplossingen ontwikkelden wij deze vouwflyer waarop de 5 belangrijke thema's worden uitgelicht.

Zo komen cijfers over ongelijkheid keihard binnen

Zo komen cijfers over ongelijkheid keihard binnen

Slechts 17 procent van de Nederlandse hoogleraren is een vrouw. En dat in 2015 terwijl meer dan de helft van de studenten en promovendi uit vrouwen bestaat. Om deze keiharde cijfers landelijke bekendheid te geven, geeft het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren daarom tweejaarlijks de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren uit. Deze cijfers laten helder en direct zien hoe het ervoor staat met gelijke vrouw-man verdeling in de wetenschap.

Tutorial: in 5 stappen naar een betekenisvol icoon

Tutorial: in 5 stappen naar een betekenisvol icoon

Juist omdat het icoon de kleinst mogelijke visuele weergave vertegenwoordigt komt het ontwerpen van iconen zo nauw. Er is (letterlijk) geen ruimte voor overbodige details en elk onderdeel moet verantwoord kunnen worden. De volgende 5 stappen zijn essentieel voor het ontwerpen van een betekenisvol icoon.

Zo communiceert de Rijksoverheid de urgentie van klimaatverandering

Zo communiceert de Rijksoverheid de urgentie van klimaatverandering

Zo maak je de urgentie van klimaatverandering duidelijk. Interactieve infographic en animaties voor het Ministerie van I en M.

5x Grensverleggende infographics

5x Grensverleggende infographics

Infographics zijn overal: op social media en websites, in het jaarverslag of lesboek. Ze visualiseren cijfers en processen op een toegankelijke manier. En meestal staan ze op papier, of op je computerscherm. Sommige infographics overschrijden de grens naar andere media, zoals productontwerp en architectuur. Vijf voorbeelden van grensverleggende infographics.