Awesome infographics

Een tijdje geleden schreef ik een blog over het verschil tussen infographics en pseudoinfographics, met een aantal voorbeelden van pseudoinfographics, oftewel 'nep infographics'. Op twitter werd mij gevraagd of ik dan ter compensatie ook echt toffe infographics kon laten zien. Ik zal hier een aantal van mijn favoriete infographics laten zien - datavisualisaties zijn weer iets anders dan infographics, daarover binnenkort meer.

Een infographic vertelt een verhaal in beeld met een duidelijke structuur, kop, midden en staart, en bevat data (cijfers en/of processen) die zijn gevisualiseerd. De beelden zijn niet alleen illustratief, maar bevatten informatie.

Nou, hier heb ik er een paar voor je klaar staan. Enjoy!

Nederland Verbeeld

Het Planbureau voor de Leefomgeving verzamelt data over Nederland en zet het voorbeeld voor inspirerend en informatief ontsluiten van informatie in interactieve infographics, zoals deze over CO2, en in de publicatie Nederland Verbeeld. Hieronder twee voorbeelden uit de publicatie over landbouw en zuinige auto's. 

Infographic Nederland Verbeeld - PBL
Infographic Nederland Verbeeld - PBL

Francesco Franchi

Francesco Franchi is is de art director bij  Il Sole 24 ORE, een Italiaanse financiële krant die werk maakt van visual story telling. In perfecte balans tussen tekstuele en visuele informatie brengt deze krant complexe verhalen. De ontwerpen zijn elegant en volgzaam aan dataviz guru Edward Tufte's adagio 'above all else, show the data' en dragen bij aan een beter begrip van de onderwerpen. De infographic bovenaan is ook van zijn hand.

Fransesco Franchi

Drishti Khemani

Deze infographic over het creatieve proces van Drishti Khemani, designer uit Singapore, laat in een oogopslag zien hoe zij  te werk gaat.

Drishti Khemani

David McCandless

David McCandless, oprichter van het infographics project Information is Beautiful vat alledaagse dingen in beeld en maakt ze daarmee duidelijker. Zo heeft hij op elegante en doeltreffende wijze laten zien in deze infographic over klimaatverandering wat er gebeurd als het zeeniveau blijft stijgen. Kijk hier voor meer infographics over klimaatverandering.

sea level rise - david mccandless

The United States and the World

Hoewel technically speaking wellicht geen infographic (de staart, oftewel de conclusie, ontbreekt), is deze graph zeer eenvoudig en duidelijk. De administration van President Franklin D. Roosevelt publiceerde een boek met grafieken die moesten laten zien hoe goede de publieke werken van de New Deal werkten en hun vruchten afwierpen.


The New Deal - Rooseveldt