Brekend: 10 oorlogen vandaag

Vandaag herdenken we de doden. In landen ver weg woedt vanmiddag nog steeds een dikke oorlog (trouwens, zó ver weg zijn Jemen, Syrië en Irak nou ook weer niet). In de eerste 100 dagen van 2019 stierven dagelijks gemiddeld 375 mensen in een van de tien oorlogen van vandaag.

Oorlog is niet te bevatten, maar het heftigst worden we geraakt door de dodelijke slachtoffers. De meeste doden vielen dit jaar in de Afghaanse oorlog, ruim 16.000 mannen, vrouwen en kinderen stierven daar. Op de tweede plaats een buitenbeentje - en niet alleen qua locatie - is de Mexicaanse drugsoorlog, met ruim 5.000 doden in 2019. En in de Syrische oorlog stierven dit jaar al bijna 4.000 mensen. Qua locatie zijn de oorlogen (op de grote anti-drug operatie van de Mexicaanse overheid na) geconcentreerd rondom een lijn die dwars door Afrika en het Midden-Oosten loopt.

100 days of war - lakmoes

Kijken we naar het totale aantal mensen dat het leven liet tijdens de tien oorlogen, dan zien we dat de slachtoffers van 2019 (zwart) maar een fractie zijn van het totale aantal van de afgelopen jaren (geel).

100 days of war - studio lakmoes

Er stierven in 2019 en de afgelopen jaren samen meer dan 4 miljoen mensen in de oorlogen die nu plaatsvinden.

Het is ontzettend lastig om dit soort grote aantallen te bevatten, en de zwaarte te voelen en te begrijpen van hoeveel leed en verdriet er achter dit soort aantallen schuilgaat. Daar is dodenherdenking voor bedoeld, om dat moment stilte te pakken en er wél even bij stil te staan.

100 days of war - lakmoes

Nog onbegrijpelijker en lastiger te bevatten zijn de enorme aantallen slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen. Vier miljoen mensen, dat zijn er al achterlijk veel.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stierven 65 miljoen mensen.

wars of the worldArtboard 7.png

Is denken aan de doden weinig effectief bij het voorkomen van toekomstige oorlogen of het beëindigen van de oorlogen van vandaag? Je hebt misschien gelijk. Maar door stil te staan besef je hoe onmenselijk oorlogen zijn en kun je dankbaarheid voelen dat we in vrede en vrijheid leven - en iets minder zeuren over het weer of je vervelende buurman. Krijg je meer tolerantie voor vluchtelingen die voor dit soort afschuwelijkheden zijn weggevlucht, of geef je geld aan een instantie die noodhulp biedt.

Stilstaan betekent ook je realiseren dat oorlogen voortduren doordat gewone mensen de wapens tegen elkaar opnemen, uit angst of boosheid.

Hoe vaak ben jij niet boos op je buren, irritante voorbijgangers, of bang voor mensen die anders zijn?

Het begint bij compassie voelen voor anderen, de angst onder ogen zien en testen op realiteit, en lief zijn voor anderen. Stilstaan is vaak een eerste stap. Welke stap je verder neemt, is aan jou.