Infographics ontwerpen: tips van de professional

Met gratis infographic tools kan tegenwoordig iedereen een infographic ontwerpen. Waar moet je op letten bij het ontwerpen van een infographic? Hoe zorg je dat je een goede, professionele infographic maakt?

goede infographic maken
goede infographic maken
goede infographic maken

Superhandig, al die gratis infographic tools! Maar je moet wel weten: niet iedereen met een iphone-met-camera kan ineens een professionele foto kan maken, en niet iedereen met een wifi-verbinding en een infographic tool kan een professionele infographic ontwerpen. Waar moet je in ieder geval op letten?

Structuureer je data 

Een heldere structuur met een hierarchie leidt je oog door het verhaal heen. Dit betekent dat je voor het ontwerpen eerst de informatie terug moet brengen tot de essentie. Less is more. Een overdaad aan informatie zorgt ervoor dat de hoofdboodschap ondersneeuwt.

Hulp nodig bij dataverzameling of data-analyse?

Slim kleurgebruik

Gebruik bij het ontwerpen maximaal 5-7 kleuren, kleuren die goed van elkaar te onderscheiden zijn. Waarom 5-7? Dit is het aantal 'items' dat je maximaal in je werkgeheugen kunt onthouden. Kies je kleuren slim: geen groen-rood gradient, want kleurenblinden kunnen dit niet onderscheiden. Gebruik 5 verschillende kleuren als het om categorie-data gaat, zoals hondenrassen, en gebruik een gradient van dezelfde kleur (licht-donker) als het om data gaat die je in een volgorde kunt plaatsen, zoals de omzet van verschillende winkelketens.

Slimme grafieken ontwerpen

Gebruik je grafieken in de infographic, dan moeten deze snel door de doelgroep begrepen kunnen worden. Dat betekent heldere labels en duidelijke assen. Zorg er ook voor dat de data zelf (de lijndiagram, de staafdiagram) duidelijk naar voren komt, en niet wordt overschreeuwd door illustraties (lees hier meer over bij de godfather van datavisualisatie Edward Tufte).

Een kop, midden en een staart

Goede infographics hebben net als een verhaal, een kop (aanleiding of eyecatcher), een midden (hoofdmoot van de informatie) en een staart (een conclusie of call to action).

Om een goede, effectieve infographic te ontwerpen heb je verstand nodig van dataverzameling en data-analyse, het structureren van informatie en het omzetten naar een goed ontwerp. De gratis online infographic tools kunnen een goede manier zijn om informatie voor intern gebruik te ordenen. Met deze tools zit je wel vast aan templates en vaststaande kleuren en lettertypes. Zodra de infograpic wat complexer wordt, kom je er met deze tools niet meer uit.

Net zoals je je professionele bedrijfsfoto's niet uitbesteed aan die aardige jongeman van logistiek, maar een fotograaf inhuurt, is het dan ook verstandig om voor een echt professionele infographic een, nouja, professional in te huren. 

Studio Lakmoes is expert in het ontwerpen van infographics. Hoe kunnen wij helpen? Of wil je zelf eerst een beetje uitproberen? Check dan deze gratis tools.