Grafieken waar je nog nooit van hebt gehoord

Staafdiagrammen zijn samen met lijngrafieken de populairste methode om data te visualiseren. Gevolgd door de taartdiagram. Makkelijk in gebruik, ingeprogrammeerd in Excel en door vrijwel iedereen begrepen. Waarom zou je ooit nog iets anders gebruiken?

Nou, omdat je data bijvoorbeeld complexer is, of omdat je meerdere variabelen tegelijkertijd wil communiceren. Er zijn heel veel verschillende manieren om data te visualiseren. Heb jij bijvoorbeeld al eens van deze grafieken gheoord?

Sankey diagram

Een Sankey diagram is een soort stroomdiagram. De breedte van de lijnen staan in verhouding met de grootte van die variabele. De lengte van de lijnen heeft geen betekenis. Oorspronkelijk vaak gebruikt in de procestechnologie, tegenwoordig ook vaak om een voor/na situatie te visualiseren.

Parallel coordinates

Parallel coordinates worden gebruikt om complexe data te visualiseren, zoals geometrische data en multivariate data. De verticale lijnen hebben geen natuurlijke volgorde en kunnen dus door elkaar gezet worden waardoor een heel ander beeld kan ontstaan. 

Edgeworth box

De Edgeworth box is een visualisatie uit de economie, gebruikt om vraag en aanbod te tonen. De curven staan voor individuen of huishoudens. De Edgeworth box toont het ruilproces tussen twee individuen: beide indviduen hebben een bepaalde hoeveelheid ergens van, maar willen iets anders, en door te ruilen proberen ze het gewenste in bezit te krijgen.

Tree map

Een Tree map is een alternatieve manier om een hiërarchische boomstructuur te visualiseren. Elk punt kan een of meer aftakkingen ('kinderen') hebben. Elk vierkant is een zo'n punt . Kleur en grootte correleren met de boomstructuur.

Gantt diagram

Een Gantt diagram is een soort gestapelde staafdiagram die wordt gebruikt als tool bij het maken van planningen. Elke rij vertegenwoordigt een taak of odnerdeel van een project, horizontaal staat de tijd (vaak in weken) uitgezet. 

Box plot

In een Box plot staan kwantiatieve variabelen uitgezet tegen een aantal kwalitatieve variabelen. In het midden (hierboven het witte streepje) staat de mediaan. De gekleurde balkjes bevatten het eerste kwartiel en het derde kwartiel, en de gekleurde streepjes het minimum en maximum. Een boxplot laat zien hoe de data verdeeld is.

Wil je meer leren over het maken van goede grafieken? Volg een van onze cursussen!