5x Grensverleggende infographics

Infographics zijn overal: op social media en websites, in het jaarverslag of lesboek. Ze visualiseren cijfers en processen op een toegankelijke manier. En meestal staan ze op papier, of op je computerscherm. Sommige infographics overschrijden de grens naar andere media, zoals productontwerp en architectuur. Vijf voorbeelden van grensverleggende infographics.

1. Infographic op je eten

De Canadese designer Audrée Lapierre combineert datavisualisatie met productdesign. Zo ontwierp ze een melkpak met informatie over de voedingswaarde van melk. Door deze informatie over melk tegelijk  met de melk zelf aan te bieden, is de impact van deze informatie groter dan wanneer diezelfde informatie op een willekeurig tijdstip op twitter voorbij zou komen. Superhandig!

2. Infographic ván je eten

De Britse ontwerper Ryan MacEachern ging op dieet en gebruikte voedingsmiddelen om zijn consumptiepatroon in kaart de brengen. Met staafdiagrammen van crackers en taartdiagrammen van chocoladetaart geeft hij informatie over de hoeveelheid calorieën die hij eet en de verhouding van bestanddelen in zijn voeding.

3. Infographics op straat

In Texas liggen de infographics op straat. Als onderdeel van de reconstructie van Bagby Street in Houston heeft Design Workshop de openbare ruimte voorzien van informatie over de impact van het project op milieu en water. Op de rand van de 'rain garden' (voor waterretentie) staat hoeveel water er wordt vastgehouden en in het groen staan bordjes over de hoeveelheid CO2 die wordt afgevangen.

4. Interactief infographic dashboard in je kantoor

In Amerika worden overheidsgebouwen systematisch 'vergroend'. De gebouwen worden energiezuiniger en prettiger om te werken. Hoewel het San Francisco Federal Building al de helft minder energie gebruikt dan een gemiddeld kantoor van die afmeting, zou er nog meer bespaard kunnen worden als de gebruikers van het gebouw betrokken zijn. Een wandvullend, interactief dashboard met infographics, ontwikkeld door Ideo.com, geeft feedback over energiegebruik in het gebouw, zodat gebruikers gerichter zelf actie kunnen ondernemen. 

5. Infographic op je lichaam

Illustrator Danny Quirk wilde eigenlijk arts worden, maar het ontbrak hem aan de juiste papieren. Daarom legde hij zich toe op het schilderen van de menselijke anatomie - op het menselijk lichaam. Hij geeft workshops op scholen waarbij hij aan de hand van een beschilderd model uitlegt hoe het lichaam werkt. Doordat een lichaam dynamisch is en beweegt, kunnen leerlingen veel beter leren over de spiergroepen dan van een plaatje in hun lesboek.