Hersenen houden van beelden

Onze hersenen zijn levende computers die continue duizenden bits per seconde verwerken. Het interessante is: het overgrote deel van de informatie die wij waarnemen, verwerken we onbewust. Hoe kunnen we hiervan gebruik maken bij het delen van kennis en informatie?

infographic informatie begrijpen

Met ons bewustzijn kunnen we maximaal 50 bits per seconde verwerken. Wat betekent dit precies? Als je bijvoorbeeld een tekst leest, moet je dat met je volle bewustzijn doen. Je hebt vast wel eens gedachteloos een bladzij uit een boek gelezen, om te ontdekken dat je niets hebt opgepikt van de informatie en opnieuw kunt beginnen. Lees je bewust, dan onthoudt je de tekst en kun je maximaal 50 tekens per seconde, of 50 bits per seconde opnemen. 

De totale informatie die binnenkomt en onbewust wordt verwerkt is vele malen groter: 11 miljoen bits per seconde. Het grootste deel van deze informatie komt binnen via onze ogen: 10 miljoen.

Onze hersenen zijn dus geprogrammeerd om beelden snel en automatisch te verwerken, en een infographic helpt zo om processen of data sneller te begrijpen. We kunnen uit een grote dataset snel items herkennen als ze met kleur zijn aangegeven, of verschillende groottes vergelijken zoals in een staafdiagram. Dat gaat automatisch en dus erg snel.

information theory

Het gebruik van beeld, al dan niet gecombineerd met tekst of gesproken uitleg, heeft veel voordelen:

  • allereerst kan visuele informatie (beelden) dus veel sneller verwerkt worden
  • informatie gecombineerd met beeld blijft veel beter plakken in ons langetermijngeheugen
  • beelden vergroten het begrip, stimuleren het ontwikkelen van kennis
  • beelden inspireren en stimuleren daardoor de 'opname' van data en informatie

Lees meer over het gebruik van visualisaties bij kennis delen