5 Infographics over klimaatverandering

Klimaatverandering is een complex proces. Het klimaat verandert continue: kijk maar naar het verleden van de aarde met warmere periodes en ijstijden. Als je in de krant op op twitter vandaag de dag leest over klimaatverandering gaat het vaak niet over hoe het klimaat over duizenden of miljoenen jaren geleidelijk is veranderd, maar hoe het door de absurde hoeveelheid CO2 in de lucht in honderd of zelfs enkele tientallen jaren snel verandert.

Door mijn werk in de kennistransfer van een groot nationaal klimaatonderzoeksprogramma ben ik bekend met de hindernissen in de communicatie over klimaatverandering. Beeld kan helpen om complexe informatie op een heldere manier te ordenen, overdragen en helpt mensen inzicht krijgen in de materie. Kennisvisualisatie in infographics maakt snel duidelijk hoe het zit met het klimaat.

Ik ben op zoek gegaan naar infographics die de oorzaken, gevolgen en/of oplossingen van klimaatverandering helder in beeld brengen.

1 Tourism on the move in a changing climate

Steeds wanneer het International Panel on Climate Change (IPCC) met een nieuw, lijvig rapport komt over de status van klimaatverandering, ontwikkelt Cambridge University een heldere samenvatting. Dit keer (2014) met een infographic over de impact van klimaatverandering op toerisme. 

2 Are global CO2 emissions still rising?

Het Planbureau voor de Leefomgeving ontwikkelde deze interactieve infograpic waar in 6 stappen duidelijk wordt gemaakt dat, ja, CO2-uitstoot nog steeds toeneemt, wie daarvoor verantwoordelijk is, en welke stappen worden genomen om meer duurzame energie te promoten.

3 Anthropic cycle: droogte en rivierafvoer in Europa

Samen met de Politecnico di Milano nam het Italiaanse Density Design het vorige IPCC rapport (2007) als basis voor deze rijke infographic over droogte en rivierafvoer in Europa onder invloed van klimaatverandering.

4 Amerikaanse broeikasgasuitstoot

Het World Resources Institute ontwikkelde bovenstaande flowchart (stroomdiagram) over broeikasgassen om in een oogopslag duidelijk te kunnen maken welke en in welke orde grootte broeikasgassen in Amerika worden geproduceerd en voor welke sectoren en activiteiten.

5 Hoe kwetsbaar zijn we voor klimaatverandering?

De Spaanse hulporganisatie DARA deed een kwetsbaarheidsanalyse van landen in Afrika en Azie en ontwikkelde deze infographic die in een oogopslag laat zien hoe kwetsbaar landen zijn voor de gevolgen van klimaatverandering.