Lakmoes Lab: experimenteer mee

Scheikundige technieken gebruiken om een bloem te kleuren? Dat kan alleen in de Hortus Botanicus tijdens de Leidse Museumnacht op 18 mei. Lakmoes experimenteert daar in haar popuplab ‘True colors?’ met de speciaal ontworpen Nocturna musealis, oftewel museumnachtbloem en jij kan meedoen!

Ons Lakmoes Lab staat voor je klaar met honderden museumnachtbloemen in de hortus van de Leidse universiteit. Met stift zet je stippen op de bloem die we vervolgens in het water zetten. De capillaire werking van het papier trekt water omhoog, die de inkt meeneemt.

Wat is er nog meer te doen tijdens de Leidse Museumnacht?

 
 
 
 

Maar hoe werkt dat precies?

Met een techniek die chromatografie heet, kun je stiftkleuren uit elkaar trekken. We kleuren de museumnachtbloem door water door het papier te laten lopen, dit trekt de inkt van de stiften mee omhoog.

De pigmenten die het minst wegen, worden het snelst omhoog gesleurd. Zware pigmenten blijven achter. Zo zie je hoe kleuren zijn opgebouwd en kleur je tegelijkertijd je museumnachtbloem in!

bloem v blogArtboard 3.png
 
 
 

Lichtkleuren

Hoe meer kleuren hoe meer licht (= wit). Bij licht zijn de primaire kleuren rood, groen en blauw.

Inktkleuren

Hoe meer kleuren hoe minder licht (= zwart). Bij inkt zijn de primaire kleuren cyaan, magenta, en geel.

bloem v blogArtboard 7.png
 

De primaire en secundaire kleuren van licht zijn precies omgekeerd aan de kleuren die je met inkt maakt!

 

Het meeste licht is niet zichtbaar (voor mensen)

Mensen zien maar een piepklein gedeelte van al het aanwezige licht. Licht bestaat uit straling met golven. We zien alleen golven met een lengte van 380 tot 780 nanometer (1 nanometer = 1 miljardste meter). Daarom zien we geen röntgen- en UV-straling (te kort), en geen infrarood en radiogolven (te lang).

 

Jij ziet kleur doordat golfjes licht op een voorwerp vallen. Het voorwerp zuigt licht met bepaalde golflengtes op, en andere stuiteren er vanaf.

In het Lakmoes Lab kunnen mensen experimenteren en zo begrijpen hoe ingewikkelde processen werken.

Bekijk het programma van de Museumnacht Leiden.