Nee, ik ga geen koffie met je drinken

Begrijp me niet verkeerd. Ik HOUD van koffie. Die verslaving ontwikkel je vanzelf met een baby die niet van slapen houdt. En ik wil je echt graag helpen. Ik stond zelf ook ooit in jouw schoenen. Ongelukkig in mijn werk en op zoek naar iets dat past bij mijn talenten op het grensvlak van analytisch denken en creativiteit. Maar ik ga geen koffie met je drinken. Ik ga wel het volgende voor je doen.

 

Ik stuur je een link naar dit blog

Dat voelt alsof ik je heb afgescheept, nietwaar? Maar in dit blog kun je het antwoord vinden op de meeste vragen. Een gesprek met mij of een van mijn collega's zou zeker leuk zijn, maar je moet je voorstellen dat wij elk uur van de dag hard aan het werk zijn voor onze klanten. Wekelijks krijgen wij verzoeken voor kopjes koffie met ontwerpers op zoek naar opdrachten, onderzoekers op zoek naar nieuwe carrières en afgestudeerde bèta's op zoek naar de zin van hun werkende leven. Als we al die kopjes koffie zouden drinken staan we strak van de cafeïne en komen we aan werken niet meer toe.

De meestgestelde vragen op een rijtje:

Hoe zijn jullie gestart?

Naast ons werk als onderzoekers (wij zijn biologen van origine) zijn wij altijd bezig geweest met nevenprojecten. Ik gaf workshops social media, leerde mezelf alle Adobe tekenprogramma's aan en verzorgde de vormgeving voor mijn onderzoeksafdeling. Barbara startte na haar promotietraject en tijdens haar werk als postdoconderzoeker Mrs. Brightsight en ondersteunde wetenschappers bij kenniscommunicatie. Ik werd per toeval ontdekt door de toenmalige Wolters Noordhoff uitgever van lesmateriaal voor kinderen en rolde in mijn eerste echte opdracht. Een tripje naar de Kamer van Koophandel later stuurde ik mijn eerste factuur. Meer klanten volgden. Na een paar jaar freelancen vormde ik samen met Barbara Studio Lakmoes.

Tip van de dag: word expert in iets naast je werk en laat de wereld (je ooms, je collega's, je sportmaten, je buren) weten wat je doet. Bouw een website, tweet, facebook, insta, dribbble fanatiek en bouw je netwerk uit. Don't quit your day job right away.

 

Freelancen in ondernemershub Sequence Zero (2013)

Freelancen in ondernemershub Sequence Zero (2013)

Hoe komen jullie aan opdrachten?

Via ons netwerk van voor we een bedrijf startten, via blije klanten, via social media en via Google. We hebben een niche gevonden tussen analytisch denken en visuele communicatie en mensen weten ons te vinden. We geven geen geld uit aan advertenties.

Tip van de dag: wees goed in wat je doet en zorg voor een slimme website met veel kernwoorden voor de zoekmachines.

 

Hoe is jullie werkproces?

We starten altijd met een inhoudelijk brainstormgesprek. We vragen onze klanten het naadje van de kous: doel en doelgroep van het project, inhoud, boodschap, budget? Daarna maken we een structuurontwerp waarin alle inhoudelijke informatie zit. Vervolgens gaan onze ontwerpers aan de slag om de structuur om te zetten in het feitelijke eindproduct. Deze werkwijze is grotendeels altijd hetzelfde, of het nu om een animatie, website, app, infographic of datadesign gaat. En tussendoor afstemmen, heel veel afstemmen met de klant, de makers, de kennisregisseurs.

 Tip van de dag: een werkwijze kun je niet kopiëren, doe wat goed voelt, experimenteer, analyseer hoe je zelf werkt en voilà, je hebt je eigen werkproces.

Met mijn partner in crime Barbara (2015)

Met mijn partner in crime Barbara (2015)

 

Hoe verdien ik geld met mijn hobby?

Ten eerste: zie 'Hoe zijn jullie gestart?'.

Ten tweede: je denkt misschien dat het hier elke dag feest is, omdat we doen wat we leuk vinden. Wake up call: een bedrijf runnen (zelfs een freelance bedrijf, maar zie ook 'Wat is het verschil tussen freelancen en een bedrijf runnen?') is gedoe. Die leuke hobby van je (tekenen, teksten schrijven, fotograferen) transformeert supersnel in Werk als je er geld mee gaat verdienen. Met geld komen klanten, met verwachtingen die je gaat proberen te managen, belastingaangiftes, misschien wel personeel dat een burnout krijgt, internet dat uitvalt tijdens een deadline, werk dat niet wacht als je al weken maar vier uur slaapt terwijl je pasgeboren baby 's nachts feestjes bouwt, etcetera.

Natuurlijk is het ook vaak leuk, maar het is uiteindelijk gewoon werk.

Tip van de dag: Werk is werk, dus stop te denken dat je geld gaat verdienen met je hobby en je hele leven een feestje wordt.

 

Hoe is het om te freelancen vs in dienst te zijn?

Ten eerste: zie 'Hoe verdien ik geld met mijn hobby?'.

Ten tweede: freelancen lijkt verrekte veel op in dienst zijn. Je hebt taken die je af moet werken, deadlines, borrels, leuke projecten en regelmatig gedoe. Het enige verschil: je hebt geen baas. Je hebt iets dat zowel leuker als zwaarder is dan een baas, je hebt klanten. Klanten zijn een beetje zoals je baas, behalve dat het ze niet interesseert hoe lang je over iets doet, of je werkt in een koffiezaakje/thuis/op kantoor en met wie je precies werkt, als je maar levert wat je belooft. Misschien heb je trouwens een baas die net zo is trouwens. Laat ik wel wezen: de zaken waar jij tegen aanloopt (zingeving, gebrek aan creativiteit, stomme collega's), ga je ook tegenkomen als je freelancet. Je neemt je problemen gewoon mee, maar hebt wel een uitgelezen kans om ze op jóuw manier op te lossen. Er is kans op meer vrijheid, maar dat moet je plannen. Het is dus (ook) werk, wil ik maar zeggen.

Tip van de dag: freelancen is niet die ultieme vrijheid waar je naar zoekt. Wel de uitgelezen kans om jezelf keihard tegen te komen en je eigen pad te vormen. Het is leuker en zwaarder dan je je kunt voorstellen. Een beetje zoals het leven met die pasgeboren baby van mij.

 

Hoe is het om te freelancen vs een bedrijf te runnen?

Als freelancer ben je in je eentje álles. Dit geeft veel vrijheid om je eigen tijd in te delen, want je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. Maar je hebt niemand om mee te sparren en bent in je eentje verantwoordelijk voor grote beslissingen, ook als het wat minder goed gaat. Je kunt natuurlijk andere ondernemers opzoeken, maar jij bent in je eentje je bedrijf. Ik vond dat uiteindelijk niet zo gezellig. Vorm je een bedrijf dan vorm je je eigen team en kun je ideale werkomgeving creëren. Met een compagnon naast je en een team achter je sta je steviger tegenover een klant en kun je grotere opdrachten oppakken. En in zware (zieke, zwangere) tijden heb je iemand om op terug te vallen. Tegelijkertijd betekent meer mensen ook meer gedoe. Meer geregel, meer overhead, minder winst. Dus tja, net wat je wilt.

Tip van de dag: alleen of samen, er is altijd wel wat en het is ook allebei leuk. Doe wat goed voelt.

Hier met ons vaste team: meer gedoe én tegelijk veel leuker (2018)

Hier met ons vaste team: meer gedoe én tegelijk veel leuker (2018)

Is er een markt voor 'communicatief vaardige nerds'?

Ja. Dus waar wacht je nog op? Start je bedrijf. Stop met die hobby en maak er werk van. Sla je door het gedoe heen, verdien geld, maak mooie dingen en drink op donderdag een biertje met je team of in je eentje in de zon en bedenk dat het leven mooi is.

 

Hebben jullie een baan/project voor mij?

Nee. Maar als je goed bent, voegen we je toe aan ons netwerk.

 

Doe ik nog een laatste ding voor je. Stuur me een Linkedinverzoekje en ik voeg je graag toe. Succes!