Hier vind je toffe datasets voor visualisaties

Ineens heeft elke organisatie een 'open data' portal waar de meest uiteenlopende datasets te downloaden zijn. Maar hoe vind je deze boeiende datasets? Lakmoes zette een aantal pareltjes voor je op een rijtje.

Net als in elke zichzelf respecterende stad kent ook Arnhem een parkeerprobleem. Te veel auto's en te weinig parkeerplaatsen, dat is zeker te simplistisch gedacht? Wil je weten hoe het echt zit (en op welke dag je kunt shoppen en wél een plekje in de binnenstad bemachtigen) check dan deze dataset over Arnhemse parkeertransacties. Parkeren is trouwens binnenkort geen probleem meer, want iedereen koopt zijn spullen online. Of niet? Verdiep je in deze data over online verkoop in de detailhandel. Voor het parkeren van je kind kun je intussen terecht in deze dataset over Arnhemse speellocaties.

De Provincie Gelderland heeft een berg data samengebracht onder een portaal, zoals alle fiets- en wandelroutes in Nederland en het Gelderse natuurnetwerk. Iets minder enerverend misschien dan deze dataset over de internationale handel in wilde dieren, maar wel opgewekter van toon dan deze over het uitsterven van allerlei arme zoogdieren.

Nederland is overigens meetbaar supergoed in het delen van data. Wij staan op #2 in de lijst van landen-die-goed-data-delen, niet geheel verrassend staat het hyggelige Denemarken bovenaan.

Op zoek naar data over Nederland begin je natuurlijk bij Statline van CBS waar je data kunt vinden over criminaliteit van Nederlanders en hun tabletgebruik, om maar er maar even twee uit te plukken.

In het Financieel Overzicht Gemeenten kun je grasduinen door alle Gelderse gemeenten, hun schulden, begrotingen en balans. Daar gaat je zaterdag (zeg niet dat je niet gewaarschuwd bent!).

Ook de Amerikaanse overheid (op een droevige #12 in de lijst van data-delers) heeft diverse datasets online staan, waarbij deze over klant(on)tevredenheid helemaal bovenaan staat. Boeken lezen ze in Amerika ook nog wel eens, gezien deze dataset over het  uitlenen van boeken van deze bieb uit San Francisco. 

Al vakantieplannen aan het maken? Welke wegen je tijdens zomervakantie beter kunt vermijden vind je terug in deze dataset over ongelukken op wegen wereldwijd. Waarom niet IJsland, in het spoor van hen die u voorgingen, vooral de laatste jaren ongekend populair.

Deze vakantie kun je de musea overslaan met deze dataset van de complete collectie van het Natuurhistorisch Museum in London. Of wat dacht je van een dataset van gezichten of van verdachten van seksuele misdrijven? En mocht je je nou echt vervelen dan hebben we nog deze set over verlaten winkelkarretjes in Bristol. Enjoy!