We hebben meer plastic nodig

plastyc recycling - studio lakmoes


De Europese Commissie heeft een belofte gedaan om in 2025 10 miljoen ton gerecycled plastic te gebruiken in nieuwe producten. We hebben dus meer plastic nodig. Gerecycled plastic welteverstaan, om precies te zijn jaarlijks 6 miljoen ton extra. Hoe dan?!

 
plastic recycling

De EU heeft alle Europese bedrijven en overheden opgeroepen om bij te dragen aan het einddoel: 6 miljoen ton extra gerecycled plastic. Er wordt nu zo’n 3.75 miljoen ton gerecycled, maar dat moet 10 miljoen ton zijn in 2025: een krappe 6 jaar! Meer recycling is belangrijk, omdat jaarlijks zo’n 150-500.000 ton ongerecycled plastic in Europese zeeeën terecht komt.

Folies vormen 37% van het plastic verpakkingsafval

Bij afvalverwerker Attero breiden ze hun recyclingcapaciteit uit tot 24.000 ton per jaar, door te investeren in betere sortering, en een nieuwe fabriek in Wijster die plastic folie recyclet. Plastic folies zijn het lastigst om (tot nieuwe folie) te recyclen. En dat is jammer, want plastic folies maken een groot deel uit van al het plastic verpakkingsafval: zo’n 37%!

plastyc recycling - studio lakmoes
 
 
plastyc recycling - studio lakmoes
 
plastyc recycling - studio lakmoes
 
 
plastyc recycling - studio lakmoes
 

Schieten met infrarood en wassen met afwasmiddel

In Wijster maken ze van gerecycled plastic folie speciale korrels om weer nieuwe folie te maken in 8 stappen. Eerst worden balen plastic folie en zakken versnipperd. Het afval wordt gesorteerd en gescheiden door te schieten met van infrarood-lasers. Het plastic wordt gewassen met koud water en verder versnipperd tot kleinere vlokken.

Stap 4 is de belangrijkste stap van het proces. Kleine vlokjes vuil veroorzaken grote problemen bij het blazen van nieuw plastic folie. Om elk vuiltje te voorkomen, worden deze vlokken gewassen met een soort afwasmiddel en heet water. De vlokken worden gedroogd en tijdelijk opgeslagen voordat het wordt gesmolten, gefilterd en gesneden naar korrels. Deze korrels zijn klaar voor transport naar producenten van nieuwe plastic producten.

Met de nieuwe Polymer Recycling Plant recyclet Attero 24.000 ton plastic folie tot een hoogwaardige plastic korrels, klaar om opnieuw te worden gebruikt in Europa!

Meer over dit project?