Radicaal lange verhalen met scrollytelling

Mensen vertellen elkaar al eeuwenlang verhalen. Zo onthouden we informatie beter. Dat is niet veranderd. De vorm waarin we dat doen verandert wél. Dankzij boekdrukkunst, video en internet is het mogelijk om verhalen te maken, op te slaan en (wereldwijd) te verspreiden. Met scrollytelling keren we de trend van online steeds korter en sneller informatie delen. We mogen weer lekker langdradig worden.

Lees ook: 10x awesome scrollytelling

Hoe onderscheid je je tussen miljoenen andere vertellers?

Moderne media bieden de mogelijkheid om verhalen voor een groot publiek toegankelijk te maken en te delen, en daarbij ook de interactie aan te gaan. Vrijwel iedereen in Nederland heeft een smart-phone en heeft daardoor 24/7 toegang tot miljoenen verhalen wereldwijd. 

Hoe onderscheid je je dan als verteller nog van al die andere miljoenen 'vertellers'? Een scrollytell is een nieuwe vorm die in eerste instantie vooral werd gebruikt door (foto)journalisten. Scrollytelling is een samenvoegsel van 'scrollen' en 'story telling'. De afzender vertelt een verhaal, dat zich voor de gebruiker stapsgewijs ontvouwt door te scrollen met de muis. 

Radicaal tegen de trend in

Scrollytelling buigt de trend van in steeds sneller en bondiger informatie delen radicaal om. Was jarenlang het advies om online zo min mogelijk tekst te gebruiken om te voorkomen dat informatie 'onder de vouw' viel (en de gebruiker afhaakte), met scrollytells kun je juist hele lappen tekst kwijt. Scrollytells zitten vaak vol details, lange teksten en veel beelden waar je lekker even de tijd voor neemt om doorheen te scrollen. 

Lange teksten zijn overigens geen must. Goeie scrollytells zijn meesters in het verleiden van de gebruiker om door te scrollen. Ze bevatten effecten die je tevoorschijn tovert door de scrollen en prikkelen de gebruiker om steeds nog even verder te scrollen. Ze geven niet in één oogopslag hun inhoud prijs, wat nieuwsgierig maakt om door te gaan. 

Van blockchain tot kindhuwelijken

Sommige scrollytells leggen (complexe) processen zoals blockchaintechnologie uit of stellen een maatschappelijk issue aan de kaak zoals kindhuwelijken. De kracht zit hem in het stapsgewijs onthullen en de interactiviteit. Door te scrollen heeft de gebruiker de regie in handen waardoor je betrokken blijft bij het onderwerp. 


Aanstaande vrijdag publiceren we een overzicht van onze favoriete scrollytells. Heb jij er nog eentje voor op de lijst? Laat het ons weten. Studio Lakmoes maakt visuele verhalen van infographic tot scrollytelling. Hoe kunnen wij jou helpen?