Schetsen bevrijdt je brein

Ik praat nogal veel en snel. Dat komt omdat ik een beelddenker ben. Mijn hersens produceren aan de lopende band beelden, die ik met woorden probeer te omschrijven. En dat is géén efficiente manier van informatie overdragen. 

schets lakmoes

Schetsen bevrijdt je brein. Je hebt er alleen een potlood en een wit velletje papier voor nodig. Ik ben geen supergetalenteerde tekenaar. Toch helpt schetsen mij om de beelden in mijn hoofd te vatten en uit te leggen. En hiermee kan ik de ideeën in mijn hoofd met anderen delen.

Je kunt een fancy tekenprogramma gebruiken waarmee je illustratie er ook meteen professioneel uit ziet. Het gevaar is echter dat je je laat beperken door wat je met het programma kan of voor bepaalde visuele oplossingen kiest omdat die ingebakken zitten in het systeem. Daarnaast verleidt een tekenprogramma je om alvast na te denken over kleuren, stijlen en lijndiktes, terwijl het daar in de ideeënfase helemaal niet om draait. Ik geef je daarom vier redenen waarom schetsen een supergoed idee is.

1. Schetsen geeft vrijheid

Je potlood heeft geen templates, geen instellingen en geen kleurenschema. Het wil wat jij wil. Een ruwe schets stimuleert je brein, omdat je actief moet blijven beelddenken. Maak je direct een fancy ontwerp, dan stimuleer je je brein vooral in die richting verder te denken. Een schets is nog niet af, en daardoor krijgt je brein de ruimte om nog alle kanten op te denken.

Dat maakt schetsen ook juist moeilijk: het is verleidelijk om details te gaan uitwerken die er (nog) niet toe doen of om je ontwerp 'mooi' te maken omdat je indruk wil maken met je tekenskills, of bang bent dat mensen je idee niet serieus nemen als het er niet gelikt uitziet. Hoe vluchtig en ruw een schets er echter ook uit ziet, het is een belangrijk middel om ideeën over te dragen, uit te leggen hoe iets werkt en menselijk interactie weer te geven.

2. Schetsen bespaart tijd

Door in een vroeg stadium van een project verschillende ideeën te delen en te testen, krijg je alle neuzen dezelfde kant op en voorkom je miscommunicatie - of je spoort in ieder geval al in een vroeg stadium knelpunten op. Aan het eind van de rit scheelt dat tijd. Begin je meteen met uitwerken en details, terwijl blijkt dat het hele concept nog rammelt, dan kun je weer helemaal opnieuw beginnen.

Voordat je aan een schets begint moet je weten wat je wil maken en je verdiepen in het doel van het eindproduct. Door te schetsen kun je snel verschillende ideeën uittesten. Alleen al doordat je snel meerdere concepten kunt testen, vergroot je de kans dat er een echt goed idee tussenzit. Schetsen kan snel en je hebt er niet veel voor nodig. Alleen al daarom scheelt het tijd.

3. Iedereen kan schetsen.

Het mooie van schetsen is dat je niet goed hoeft te kunnen tekenen om ze te kunnen maken. Schetsen is niet voorbehouden aan illustratoren en designers, iedereen kan het. Onze klanten ook. We vragen hen regelmatig om een schetsje te maken van het idee. Hoe summier of ruw ook, het helpt ons altijd om een beter idee te krijgen van waar ze naar op zoek zijn

Schetsen mogen (moeten!) zelfs snel, ruw en een beetje lelijk zijn. In de schetsfase moet je je niet drukmaken om schoonheidsfoutjes en esthetiek. Het gaat om het genereren van ideeën.

4. Schetsen is fantastisch voor brainstorming

Schetsen is een fantastische manier om te brainstormen en samen te werken met je team. Doordat de schets niet 'af' is, voelen mensen zich minder bezwaart om op het idee te schieten. Het nodigt uit tot feedback. Door meerdere mensen een schets te laten maken voor hetzelfde projectidee, kom je samen al snel tot heel veel veel verschillende aanvliegroutes tot het eindproduct. Schetsen stimuleert iteratief denken en je kunt snel op basis van feedback een nieuwe versie maken. In een vroeg stadium kun je met een schets al de haalbaarheid van je idee toetsen en nadenken over layout en functionaliteit zonder te verzanden in details.

Kortom: schetsen is slim. Dus slijp dat potlood en ga los!