Top 5 infographics van 2014

Elk jaar vaste prik: een terugblik op de afgelopen 365 dagen. Studio Lakmoes is daarop geen uitzondering. Het afgelopen jaar stond in het teken van de infographic: superhip en enorm geschikt om data en informatie te delen. Wij geven je vandaag onze top-5 infographics van 2014.

We zijn niet de enige die infographics op deze manier in de spotlight zetten. Diverse blogs, bedrijven en Pinterest pinners doen een dappere poging de mooiste infographics van 2014 te verzamelen.

Wij twijfelen echter of de infographics van deze verzamelaars wel echte infographics zijn. Een echt goede infographic moet namelijk aan nogal wat voorwaarden voldoen om niet bestempeld te worden als pseudoinfographic

Een infographic is pas echt een infographic als je op de volgende vragen 'ja' kunt antwoorden:

  1. Zit er een duidelijke structuur in het ontwerp?

  2. Bevat dit ontwerp een kop, midden en een staart

  3. Bevat dit ontwerp gevisualiseerde data (grafieken) of processen (schema's)?

  4. Bevatten de visualisaties (beelden, iconen) informatie?

  5. Heeft beeld de overhand over tekst.

(anders is je infographic misschien 'gewoon' een mooi vormgegeven poster met opgeblazen tekst)

Onze top-5 infographics van 2014

Eleanor Lutz

Eleanor Lutz van Tablet on Whale werd afgelopen jaar vooral bekend vanwege haar gif-visualisatie van vliegbewegingen van vogels en insecten. Ze maakte afgelopen week ook nog een waanzinnige gif over embryogenese, oftewel hoe een mens in de buik van de moeder wordt gemaakt. Beide must sees.

 

Nicolas Feltron

Wij houden van Nicolas Feltron. Alleen iemand die zo verliefd is op datavisualisatie als hij kan dataverzameling en datavisualisatie tot kunst verheffen. Een jaar lang heeft Feltron weer data over zijn leven bijgehouden en omgezet in een awe inspiring visualisatie over zijn persoonlijke communicatie.

 

David Yanofsky en Tim Fernholz

Studio Lakmoes is gek op alles wat met ruimtevaart, planeten en outer space te maken heeft (we kijken uit naar de nieuwe Star Wars-film). Deze infographic over alle satellieten die rond de aarde cirkelen  (1.200!) is dan ook koren op de molen voor ons. Met deze interactieve infographic kun je de satellieten sorteren op doel, land van herkomst en leeftijd. 

Frédérik Ruys

Frédérik Ruys van Visualizm ontwikkelde in 2014 een interactieve tool waarmee het schoolverloop van 70.000 scholieren werd verbeeld. Superhandig! Het blijkt namelijk dat het basisschooladvies dat leerlingen krijgen een goede voorspeller is van het succes op de middelbare school.

David McCandless

David McCandless van Information is Beautiful maakt regelmatig indrukwekkende infographics en visualisaties over alledaagse dingen die zorgen voor een regelrecht AHA-moment. Zoals deze infographic over besmettelijke ziekten. Hoe besmettelijk (en dodelijk) is het HIV-virus en het verkoudheidsvirus nu echt?

Wij maken ook graag top-5-waardige infographics over onderwerpen die jou aan het hart gaan. Meer weten? Neem in het nieuwe jaar contact op! Wij houden nog even vakantie. Tot 5 januari!