Tutorial: in 5 stappen naar een betekenisvol icoon

Juist omdat het icoon de kleinst mogelijke visuele weergave vertegenwoordigt komt het ontwerpen van iconen zo nauw. Er is (letterlijk) geen ruimte voor overbodige details en elk onderdeel moet verantwoord kunnen worden. De volgende 5 stappen zijn essentieel voor het ontwerpen van een betekenisvol icoon.

1. Bepaal het doel van het icoon

Waarom wordt het icoon ontwikkeld? Voor welke doelgroep? En op welke manier wordt het ingezet? De antwoorden op deze vragen zijn belangrijk voor de volgende stappen. Verdiep je in de doelgroep. Ook is het belangrijk om te weten of het icoon op zichzelf staat of onderdeel is van een serie. Bij een iconenbibliotheek is het belangrijk dat de iconen op elkaar aansluiten.

iconen
iconen

2. Bepaal de kernsymboliek

Uit de vorige stap volgt waar het icoon voor moet staan. Kies vervolgens een of meerdere symbolen die aansluiten bij de betekenis van het te ontwikkelen icoon. Symbolen zijn soms cultuurafhankelijk, daarom is het belangrijk dat je je doelgroep kent. 

Soms is een combinatie van meerdere symbolen nodig om een betekenisvol icoon te ontwikkelen.

icoone mecenas

3. Ontwerp, en ontwerp nog 20 keer

Ontwerp je icoon op de meest eenvoudige manier, zonder poespas. Ben je tevreden, maak dan nog 20 variaties op dat ontwerp. Push jezelf om al ontwerpend alle aspecten van het icoon te bestuderen voordat je kiest voor een van de varianten. 

Start in zwart/wit. Het icoon moet in zijn vorm herkenbaar zijn. Pas in het laatste stadium voeg je kleuren toe.

4. Test je ontwerp

Laat het ontwerp zien aan klant of doelgroepenpanel. Zijn die niet voorhanden, check dan met een collega of desnoods je buurvrouw. Als je lang met een icoon bezig bent, ben je soms blind voor zaken die iemand met een verse blik direct opvallen.

5. Fine tunen

Check of je icoon in balans is. Is het ontwerp in balans en is er visuele symmetrie? Bevat het icoon geen overbodige details? Als je niet kunt beargumenteren waarom bepaalde elementen zo uitgevoerd zijn, dan is dat vaak een signaal dat het overbodig is.

Op zoek naar een icoon of iconen library voor jouw organisatie? Neem gerust contact op met ons op om de mogelijkheden te bespreken!