Visualisaties als versneller

Ken je dat? Met je collega’s bespreek je de aanpak van een nieuw project. Na wat discussie zijn jullie het eens en weet iedereen wat zij moeten doen. Dénk je. Enige tijd later echter komen jullie erachter dat jullie hele andere interpretaties hebben gehad van wat is besproken. Frustratie is het gevolg en over de tijd die het gekost heeft zullen we het maar niet hebben. Ik denk dat beelden in dit soort trajecten van onschatbare waarde zijn en zal uitleggen waarom. 

De wereld waar ik mij in beweeg, is de wereld van de netbeheerder. Wij zorgen voor het transport van elektriciteit en gas. Het is een complexe wereld. Veel verschillende processen die continue verbeterd moeten worden om zich aan te passen aan een toekomst waarin alles duurzamer (en anders) wordt. Aan de lopende band verbeteren dus en daarmee ook veranderen. En het moet snel, want de energietransitie wacht niet. En dát is nog niet zo makkelijk.

Sneller tot resultaat komen

Mijn wens voor mijn omgeving is sneller tot resultaat te komen. Om sneller te kunnen veranderen en zo de energietransitie te ondersteunen. Of misschien zelfs wel te versnellen. Het visualiseren van onze ideeën, aanpakken, meningen, is één van de middelen om dit voor elkaar te krijgen. Een visualisatie kan helpen om elkáár beter te begrijpen.

Maar het kan ook goed werken om jezèlf verder te helpen. Voor een visualisatie is het namelijk nodig tot de kern te komen van jouw boodschap. Het dwingt je om scherp te zijn, keuzes te maken. Iets waar veel mensen moeite mee hebben. Als je de kern van je boodschap te pakken hebt, zal het makkelijker zijn dit over te brengen op anderen. En daarmee tot versnelling leiden.

'Maar ik kan niet tekenen'

Ik merk dat veel van mijn collega’s vinden dat ze niet kunnen tekenen. Maar dat doet er eigenlijk helemaal niet toe. Het hoeft niet mooi te zijn, als het de boodschap maar over brengt. En tekenen is stiekem best leuk. Het geeft energie om het te doen. En het geeft energie om het te zien. Onlangs faciliteerde ik een workshop voor een aantal collega’s. Ze moesten de visie op de toekomst van hun afdeling visualiseren. Ze konden van alles gebruiken van stiften tot verf, gekleurd papier, stickers en ander knutselmateriaal. Het resultaat was een bont pallet van beelden. Een heel ander beeld dan een wand vol post-its. Ik kreeg er veel energie van. En ook dat helpt om te kunnen versnellen.

Benieuwd of het voor jou ook werkt? Ik zou zeggen: probeer het eens!