Wat vliegt daar door je tuin?

Elk jaar organiseert de Vogelbescherming in januari de Tuinvogeltelling. Tienduizenden mensen tellen vanachter hun raam de vogels in tuin of balkon. Lakmoes visualiseert al zeven jaar de resultaten, maar dit jaar hebben we echt uitgepakt met een interactief, online verhaal met zes opmerkelijke feiten over de Nederlandse tuinvogels. Tel je dit jaar mee van 25 - 27 januari?

tuinvogeltelling - lakmoes

Lakmoes dacht samen met de Vogelbescherming na over bijzondere resultaten van de Tuinvogeltelling. Wist jij bijvoorbeeld dat hoe kouder onze winters zijn, hoe meer bonte spechten we zien in onze tuinen? En wist je dat de merel al jaren de meest talrijke broedvogel is, maar dat het desondanks slecht gaat met de merel en haar aantallen jaar op jaar afnemen?

 
tuinvogeltelling - lakmoes
tuinvogeltelling interactief - lakmoes
 

Interactief en zelf experimenteren

De resultaten hebben we visueel gemaakt in een interactief verhaal over de Nederlandse tuinvogels. Je kunt er doorheen scrollen en meer lezen over onze vogels, maar ook zelf informatie ontdekken door aan schuifjes te trekken en op knoppen te drukken. Zo kun je steeds meer ontdekken over de Nederlandse tuinvogels.

tuinvogeltelling lakmoes

Dit jaar weer een invasie van kramsvogel of koperwiek?

In sommige winters worden er veel koperwieken en kramsvogels geteld. Invasies van deze soorten zijn lastig te voorspellen maar ze ontstaan door een goed broedseizoen gevolgd door voedselschaarste in hun broedgebieden, waardoor ze massaal uitwijken.

kramsvogel en koperwiek - lakmoes
 

Ontdek zelf het verhaal in de data

Bij Lakmoes geloven we in de kracht van nieuwsgierigheid. Daarom willen we in onze projecten mensen de kans geven zelf iets te ontdekken. Door het toevoegen van knoppen en schuifjes kun je zelf dieper graven en meer ontdekken over de Nederlandse tuinvogels.