Wij zoeken: Andere Arnhemmers

De stad is er niet alleen voor de mensen, het is ook gewoon een van de vele mogelijke habitats waar planten of dieren zich thuis kunnen voelen. Sommige dieren geven zelfs de voorkeur aan het stadse leven, anderen zijn koning in het aanpassen. In Arnhem zijn duizenden van deze dieren te vinden. Wij zijn op zoek naar deze ‘Andere Arnhemmers’. Help je mee?

andere arnhemmers

Stadsduiven waren oorspronkelijk rotsduiven. In steden we hebben uitstekende rotsen (flats!) gebouwd waar zij zich super thuisvoelen. Er is eten genoeg: zaadjes van toeristen, maar ook afval. Roofdieren komen nauwelijks in de stad, dus is er weinig gevaar. Een uitzondering zijn de opkomende Arnhemse slechtvalken, die in de Eusebiuskerk en de blauwe Akzo Nobel-toren aan de Velperweg hun thuisbasis zoeken en actief jagen op duiven.

Urban evolution en urban ecology

In steden over de hele wereld passen dieren zich slim aan: Japanse raven gebruiken auto’s om noten te kraken en Amerikaanse klifzwaluwen hebben kortere vleugels ontwikkeld om het stadsverkeer beter te ontwijken.

Natuur in de stad wordt steeds belangrijker, nu de biodiversiteit in de stad die van het platteland overtreft. Urban ecology of stadsecologie is het vakgebied dat zich richt op het in kaart brengen van de biodiversiteit in steden.

Deel jouw verhaal!

Wij zijn benieuwd naar de verhalen van onze eigen stadsdieren. Voor het project 'Andere Arnhemmers' zijn we op zoek naar jullie anekdotes over (wilde) dieren in Arnhem. Een vos in de tuin gespot die ondeugd uithaalde? Een reiger die 's nachts aan het jagen is in de verlichte stadsvijver? Stuur ons jouw anekdote (info@studiolakmoes.nl ovv 'Andere Arnhemmers') in maximaal 150 woorden, en misschien zie je jouw geïllustreerde verhaal straks terug in de campagne eind deze zomer.