Zo geef je onderzoek naar micro-organismen een smoel

Onderzoeksprogramma SIAM onderzoekt micro-organismen die leven zonder zuurstof. Anaerobe micro-organismen zitten in onze darmen en helpen bij de vertering, ze maken biogas (methaan) waarmee wij bijvoorbeeld kunnen koken, ze zuiveren afvalwater en sommige kunnen zelfs plastic maken. Hoe visualiseer je zo'n complex onderwerp tegelijkertijd voor wetenschappers, bedrijven én kinderen?

 
SIAM anaerobic microbiology webdesign

Webdesign en huisstijl

Wil je een website ontwikkelen die interessant en begrijpelijk is voor wetenschappers, bedrijven én kinderen, dan is een opgesplitste doelgroepbenadering essentieel. We hebben hebben op strategisch niveau meegedacht hoe de bezoekers van de drie verschillende de doelgroepen de website gaan gebruiken, welke informatie voor hen relevant is en hoe die ontsloten gaat worden. 

Tijdens de ontwikkeling van de huisstijl en website voor SIAM lieten we ons leiden door de volgende key concepts: toegankelijkheid, helderheid, inspiratie, valorisatie en mensen. Vanwege de drie uiteenlopende doelgroepen besloten we om de website als een drieluik op te zetten, met drie ingangen: scientists, companies en het Ontdeklab - voor docenten en kinderen. Op deze manier kunnen bezoekers snel de voor hen relevante informatie bekijken. De heldere en inspirerende stijl is consistent doorgevoerd in elk aspect van het design, van de social media buttons tot de fotografie en de illustraties in het Ontdeklab. Hierdoor vormt de website één geheel met een consistente uitstraling, en krijgt onderzoeksprogramma SIAM een herkenbare smoel.

SIAM+anaerobic+microbiology+webdesign.png
SIAM anaerobic microbiology webdesign
Studio Lakmoes - SIAM anaerobic microbiology webdesign
Studio Lakmoes - SIAM anaerobic microbiology webdesign

De onderzoekers van SIAM

De onderzoekers van SIAM vormen de échte gezichten van het onderzoeksprogramma. Fotograaf Dick van Aalst legde de wetenschappers vast tijdens een gewone werkdag en hiermee geeft de website direct een kijkje achter de schermen van een groot onderzoeksprogramma, waardoor deze toegankelijker en persoonlijker wordt. 

Dick van Aalst fotografie SIAM
Dick van Aalst foto SIAM
Dick van Aalst fotografie SIAM