Zo verandert smeltend ijs de Noordpool onomkeerbaar

Het noordpoolgebied warmt twee keer sneller op dan het wereldwijde gemiddelde, waardoor het zee-ijs in rap tempo afneemt. Paradoxaal genoeg betekent deze negatieve ontwikkeling dat er meer ruimte ontstaat voor economische activiteiten, omdat het makkelijker is om te varen, te vissen en olie en gas te winnen. Ook weten steeds meer toeristen het gebied te vinden. Het wordt steeds drukker in het Arctisch gebied. Onder de zeespiegel neemt de activiteit juist af. Door het smelten van zee-ijs valt het complexe voedselweb uit elkaar en wordt vervangen voor de eenvoudigere voedselketen van de open zee. In deze keten is geen plaats voor dieren zoals de ijsbeer en ringelrob, die het steeds moeilijker krijgen. Voor het KNMI visualiseerde Studio Lakmoes diverse processen in (interactieve) infographics die laten zien hoe de Noordpool onomkeerbaar verandert.

 

Bekijk de KNMI special online

wireframe infographic noordpool
infographic artctic noordpool
infographic noordpool voedselketen
walrus - Odobenus rosmarus  De walrus is een robbensoort die in de koude zeeën van het noordelijke halfrond voorkomt. De walrus hoort tot de orde van de roofdieren (Carnivora) en is de enige nog levende soort in de familie der walrussen (Odobenidae).

walrus - Odobenus rosmarus

De walrus is een robbensoort die in de koude zeeën van het noordelijke halfrond voorkomt. De walrus hoort tot de orde van de roofdieren (Carnivora) en is de enige nog levende soort in de familie der walrussen (Odobenidae).

mens - Home sapiens  De oorspronkelijke bewoners van de Noordpool zijn de inuït, maar tegenwoordig verblijven mensen van over de hele wereld op de Noordpool. Onderzoekers, maar ook bedrijven op zoek naar olie en gas.

mens - Home sapiens

De oorspronkelijke bewoners van de Noordpool zijn de inuït, maar tegenwoordig verblijven mensen van over de hele wereld op de Noordpool. Onderzoekers, maar ook bedrijven op zoek naar olie en gas.

groenlandse heilbot - Reinhardtius hippoglossoides  De groenlandse heilbot is een soort schol en behoort tot de orde van de platvissen (Pleuronectiformes). De vis kan wel 80 cm lang en 7000 gram zwaar worden. De hoogst geregistreerde leeftijd bedraagt 30 jaar. Narwallen zijn dol op deze vissen.

groenlandse heilbot - Reinhardtius hippoglossoides

De groenlandse heilbot is een soort schol en behoort tot de orde van de platvissen (Pleuronectiformes). De vis kan wel 80 cm lang en 7000 gram zwaar worden. De hoogst geregistreerde leeftijd bedraagt 30 jaar. Narwallen zijn dol op deze vissen.

narwal - Monodon monoceros  De narwal is een tandwalvis die alleen voorkomt rond de Noordpool. De narwal wordt ongeveer 4 tot 5 meter lang. Alleen de mannetjes ontwikkelen de typische slagtand die de narwal kenmerkt.

narwal - Monodon monoceros

De narwal is een tandwalvis die alleen voorkomt rond de Noordpool. De narwal wordt ongeveer 4 tot 5 meter lang. Alleen de mannetjes ontwikkelen de typische slagtand die de narwal kenmerkt.

ringelrob - Pusa hispida  De ringelrob behoort tot de familie der zeehonden (Phocidae). Het is het kleinste zeeroofdier en weegt maximaal 115 kilogram. De ringelrob is het belangrijkste prooidier voor de ijsbeer.

ringelrob - Pusa hispida

De ringelrob behoort tot de familie der zeehonden (Phocidae). Het is het kleinste zeeroofdier en weegt maximaal 115 kilogram. De ringelrob is het belangrijkste prooidier voor de ijsbeer.

food web arctic voedselketen infographic
infographic KNMI arctic special noordpool
shipping routes arctic infographic
KNMIArtboard 14.png
KNMIArtboard 11.png