Genetic footprint

We worden dagelijks gebombardeerd met ontzettend veel informatie. Lakmoes visualiseert data en informatie zodat we het beter kunnen begrijpen. Tijdens de INNOVATE Experience op 7 oktober willen we graag jou beter begrijpen! Dat doen we door jouw genetic footprint in beeld te brengen. Hiernaast zie je de genetic footprint van Koning Willem.

INNOVATE Experience
Zaterdag 7 oktober // 10:00-17:00
Industriepark Kleefse Waard


 

De genetic footprint laat zien waar jouw DNA zit

Van jouw DNA kreeg je de helft van je moeder en de andere helft van je vader. Je deelt ook (gemiddeld) 50% van je DNA met je zus, broer en je kind. Met hun kinderen deel je gemiddeld 25%. Zo verspreidt jouw DNA zich steeds verder!

poster1.jpg
 

Hoe zit het eigenlijk met DNA?

DNA is de belangrijkste drager van je erfelijk materiaal. Er ligt veel informatie in opgeslagen bijvoorbeeld welke kleur ogen of haar je hebt. Die informatie ligt opgeslagen op chromosomen. Elk mens heeft 46 chromosomen die voorkomen in paren van twee, dus 23 paren.

uitlegArtboard 3.png
 

Toen jij werd geboren heb je voor elk paar een helft van je moeder en de andere helft van je vader gekregen. Samen vormt dat jouw DNA, jouw erfelijk materiaal.

 

Met je broers en zussen deel je gemiddeld 50% (de helft) van je DNA. Dit is meestal niet precies de helft, omdat je niet precies dezelfde chromosomen krijgt van je vader en je moeder. Tenzij je een eeneiige tweeling bent.

uitlegArtboard 4 copy.png
 

Grootouders en kleinkinderen delen precies 25% (een kwart) van hun DNA met elkaar, en tantes/ooms met hun neven/nichten delen ongeveer een kwart van hun DNA met elkaar.

Voorbeeld

Stel, je hebt een broer. Je moeder gaf de helft van haar DNA door aan hem. En ook de helft aan jou. Hieronder zie je hoe dat werkt. De ‘linker chromosomen’ van je moeder zijn allemaal blauw. De ‘rechter chromosomen’ lila. Soms heb je dezelfde chromosoom gekregen, zoals bij nummer 10 en 19. Soms krijg je juist de andere, zoals bij 1 of 17. Het kan zijn dat je nul dezelfde chromosomen hebt, of juist allemaal, maar die kans is erg klein. Gemiddeld deel je de 50% (de helft) van je chromosomen. Tenzij je een eeneiige tweeling bent, dan deel je 100% van je chromosomen.

 

De koninklijke genetic footprint

Het DNA van Koning Willem in deze genetic footprint is zwart en je ziet aan de zwarte blokjes in deze genetic footprint met wie hij zijn DNA allemaal deelt.

Onze Koning kreeg de helft van zijn DNA van prins Claus en de helft van prinses Beatrix. Zelf deelt hij ongeveer de helft met zijn broers, en ongeveer een kwart met zijn neefje en nichtjes. Met zijn dochters deelt hij de helft van zijn DNA.