infographics

Zo vergelijk je jezelf met de benchmark

Zo vergelijk je jezelf met de benchmark

Stichting KiBG maakt voor Keurmerkdragers in de GGZ Spiegelrapportages die helpen bij het herkennen van best practices en het opsporen van verbeterpunten. Deze interactieve data dashboards vol cijfers en informatie helpen aanbieders van geestelijke gezondheidszorg zichzelf en hun praktijk te verbeteren. De interactieve grafieken geven inzicht in het behandeltraject de voor- en natrajecten van clienten en hoe dit zich vergelijkt met verschillende benchmarks.

Zo houden we de zorg betaalbaar

Zo houden we de zorg betaalbaar

De Nederlandse zorg presteert goed, maar de druk om haar betaalbaar te houden stijgt. Daarnaast verandert het zorglandschap razendsnel met artificiële intelligentie en e-health en trends als langer thuis wonen en meer zelfzorg.  Dat betekent kiezen: waar geven we ons zorggeld aan uit?

Zo kun je slim 'freezen'

Zo kun je slim 'freezen'

Politiemensen staan regelmatig oog in oog met gevaar en moeten razendsnel situaties kunnen inschatten en ernaar handelen. Het lijkt alsof ze aan de grond genageld staan maar in werkelijkheid bereiden lichaam en brein zich voor op actie. Deze zogenaamde 'freeze'-reactie is zo slecht nog niet, als je hem maar goed timet! Studio Lakmoes dook in dit onderzoek van de Radboud Universiteit en ontwikkelde voor NWO deze infographic van de highlights.

Zo groeit het Utrechtse park mee met haar bewoners

Zo groeit het Utrechtse park mee met haar bewoners

Utrecht is een groene regio, omgeven door parkachtige landschappen. Hoe staat het met het recreatieaanbod en voldoet het nog wel nu het tot een van de snelst groeiende regio's van Nederland behoort? Studio Lakmoes bracht het in kaart met deze groene infographic city map.

Zo ben je een verantwoorde opdrachtgever

Zo ben je een verantwoorde opdrachtgever

De bouwsector is een sector met grote risico’s voor de veiligheid en gezondheid van werknemers. In hoeverre is de opdrachtgever verantwoordelijk voor de metselaar die van een ladder valt? Wij brachten voor de Inspectie SZW in beeld waar de opdrachtgever in ontwerp, uitvoering en gebruik kan zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving.

Zo help je de bijen een handje

Zo help je de bijen een handje

Het gaat slecht met de insecten in Nederland. Hun leefgebied wordt kleiner daardoor zijn er steeds minder vlinders, bijen en zweefvliegen. Dat is jammer want insecten zijn onmisbaar in de landbouw: ze bestuiven immers de planten zodat er vruchten aan groeien. De Provincie Zuid-Holland start daarom met het ecologisch beheren van 674 km aan provinciale wegen én hun bermen. Door minder te maaien, maaiafval mee te nemen en speciale zaadmengels te zaaien in nieuwe bermen creëren we natuurlijke leefomgevingen waarin meer soorten planten en insecten kunnen leven. Zo vergroten we de biodiversiteit. Wij visualiseerden dit principe in een animatie en infographic. Kijk zelf hoe de berm tot bloei komt.

Zo meet je de uitdijingssnelheid van het heelal

Zo meet je de uitdijingssnelheid van het heelal

~Afgelopen augustus hebben astrofysici de eerste kosmische gebeurtenis gemeten met zwaartekrachtgolven én licht, en dat geeft een schat aan nieuwe informatie. Zo kunnen we de uitdijingssnelheid van het universum op een nieuwe manier meten. Studio Lakmoes ontwikkelde voor NWO en Nikhef een infographic die uitlegt hoe dit allemaal in elkaar steekt, van botsende neutronensterren tot een ambulancesirene.

Zo verandert smeltend ijs de Noordpool onomkeerbaar

Zo verandert smeltend ijs de Noordpool onomkeerbaar

Het noordpoolgebied warmt twee keer sneller op dan het wereldwijde gemiddelde, waardoor het zee-ijs in rap tempo afneemt. Paradoxaal genoeg betekent deze negatieve ontwikkeling dat er meer ruimte ontstaat voor economische activiteiten, omdat het makkelijker is om te varen, te vissen en olie en gas te winnen. Ook weten steeds meer toeristen het gebied te vinden. Het wordt steeds drukker in het Arctisch gebied. Onder de zeespiegel neemt de activiteit juist af. Door het smelten van zee-ijs valt het complexe voedselweb uit elkaar en wordt vervangen voor de eenvoudigere voedselketen van de open zee. In deze keten is geen plaats voor dieren zoals de ijsbeer en ringelrob, die het steeds moeilijker krijgen. Voor het KNMI visualiseerde Studio Lakmoes diverse processen in (interactieve) infographics die laten zien hoe de Noordpool onomkeerbaar verandert.

Zo versterkt DOEN 'maaya' in Mali

Zo versterkt DOEN 'maaya' in Mali

"Maaya is the humanism, the admiration and the mutual support between parents, neighbours, men and women." Maaya is een uniek Malinees begrip dat de relatie definieert tussen het individu en de gemeenschap en belangrijk voor de ontwikkeling van het culturele leven in Mali. Initiatieven van DOEN stimuleert maaya, de economie en de verspreiding van cultuur en creativiteit. De impact van deze inspanningen bracht Studio Lakmoes als volgt in beeld:

Zo maak je zelf een infographic

Medewerkers van de Provincie Overijssel durfden de uitdaging aan om zelf infographics te maken tijdens de tweedaagse DIY infographic training. Op de ochtend van de eerste trainingsdag namen we de deelnemers in vogelvlucht nemen mee in de wereld van infographics. Rondom een aantal samenhangende thema's brainstormden de deelnemers over meer dan 50 iconen. Deze iconen, een set infographic templates en een styleguide namen we mee voor de tweede dag. De deelnemers konden vervolgens zelf hun infographics samenstellen.

workshop iconen bibliotheek infographic
workshop iconen bibliotheek infographic
workshop iconen bibliotheek infographic
workshop iconen bibliotheek infographic
workshop iconen bibliotheek infographic
overijssel infographic workshop
overijssel infographic workshop

Zo deel je kennis over bier en gezondheid

Zo deel je kennis over bier en gezondheid

Wist je dat een glas bier per dag beter is voor je hart dan helemaal niet drinken? Dat is nog eens goed nieuws! Dat weten we dankzij Beer & Health, een Europese organisatie die wetenschappers bij elkaar brengt om de laatste onderzoeken naar bier en gezondheid op begrijpelijke wijze voor het bedrijfsleven en brede publiek te ontsluiten. Studio Lakmoes hielp hierbij door de complexe informatie te analyseren en vertalen in heldere infographics. Ook gaven we het eindrapport vorm in maar liefst drie verschillende talen.

Zo breng je wetenschap de wijde wereld in

Zo breng je wetenschap de wijde wereld in

Eiwitten zijn ontzettend handige stofjes. Wij kennen eiwitten als onmisbaar onderdeel van onze voeding, maar met eiwitten kun je zoveel meer. Wetenschappers van Wageningen Universiteit en de internationale organisatie IEA Bioenergy weten dat en willen die kennis dolgraag delen met bijvoorbeeld professionals uit de energiemarkt. Eiwitten kunnen verwerkt worden tot biobrandstof, duurzame plastics, lijmen en schoonmaakmiddelen. Door eiwitten slimmer te verwerken kunnen we bovendien een hogere opbrengst realiseren en de groeiende groep mensen op aarde op een duurzame manier voeden. Studio Lakmoes vertaalde de wetenschappelijke resultaten in inspirerende infographics zodat de vele toepassingen van eiwitten wijd verspreid kunnen worden.

Zo leren beleidsmakers zelf infographics te maken

De Provincie Zuid-Holland heeft in 2015 een nieuw Hoofdlijnenakkoord vastgesteld onder de noemer ‘Zuid-Holland: slimmer, schoner en sterker’. Studio Lakmoes is gevraagd om een workshopserie op te zetten die medewerkers intensief traint in de basisvaardigheden voor datavisualisatie en infographics. Tijdens de cursus ontwikkelden de deelnemers zelf infographics die de designers van Studio Lakmoes uitwerkten tot een aansprekend design.

 
infographic provincie zuid-holland - studio lakmoes

De infographic cursus

De deelnemers leerden de basisprincipes van het ontwikkelen van een infographic en brachten die direct in de praktijk met oefeningen. Ze leerden kritisch kijken naar bestaande infographics en welke stappen nodig zijn om uit complexe informatie de hoofdzaken te onderscheiden die de basis vormen voor de infographic.

Studio Lakmoes - workshop infographics
Studio Lakmoes - infographic cursus provincie zuid-holland
Studio Lakmoes - workshop infographics

De infographics

De deelnemers ontwikkelden de infographic helemaal zelf, van dataverzameling en -analyse tot het ontwerp. Zij werkten het ontwerp uit met potlood en papier en Powerpoint. Studio Lakmoes gaf vervolgens de ontwerpen een 'design makeover' tot professionele infographic.

schets infographic
provincie zuid-holland infographics
provincie zuid-holland infographics - studio lakmoes

Interesse in een cursus infographics voor jouw organsatie? Bekijk onze cursussen of doe direct een aanvraag.

Zo werkt de Arnhemse waterstofauto

Sinds dit jaar heeft de gemeente Arnhem een waterstofauto in haar wagenpark. Hiermee geeft de gemeente het goede voorbeeld én leveren zij een bijdrage aan schone lucht in Arnhem. Om de herkenbaarheid van de waterstofauto in Arnhem te vergroten en uit te leggen hoe zo'n auto eigenlijk werkt ontwikkelde Studio Lakmoes voor de gemeente deze infographic. 

infographic waterstofauto studio lakmoes
infographic waterstofauto studio lakmoes
waterstofauto Studio Lakmoes infographic
infographic waterstofauto studio lakmoes
infographic waterstofauto studio lakmoes
infographic waterstofauto studio lakmoes
 

Zo leren Chinezen over stadslandbouw in Nederland

Steeds meer steden experimenteren met stadslandbouw: lokale voedselproductie is duurzaam en groen en daarnaast helpt meer water in de stad de leefomgeving koel houden in een veranderend klimaat. Onderzoekers van Wageningen UR kijken welke urban farming maatregelen het meest effectief zijn. Deze kennis kunnen ze goed gebruiken in China, waar een steeds groter deel van de bevolking in steden woont. Een infographic over stadslandbouw zorgt ervoor dat Chinese onderzoekers en beleidsmakers van Wageningen UR kunnen leren over dit nieuwe fenomeen.

 

Zo zetten wij leegstand in Arnhem op de kaart

Leegstand in Arnhem is een groot probleem: een empire state building aan kantoorruimte staat leeg. De infographic die Studio Lakmoes hierover maakte is aangeboden aan de gemeente Arnhem.

Zo bepaal je de koers van je bedrijf met data

Zo bepaal je de koers van je bedrijf met data

Data delen wordt steeds belangrijker binnen bedrijven. Niet alleen op het niveau van de managers, maar ook voor de medewerkers op de werkvloer. De juiste stuurinformatie voor elk niveau boven tafel krijgen uit de enorme brei data binnen een organisatie is niet eenvoudig. Maar het kan wel. Voor het Ondernemerscollege van Baker Tilly Berk ontwikkelde Studio Lakmoes deze infographic over het ontsluiten en delen van stuurinformatie binnen bedrijven.

Zo laat je lokale energiehelden shinen

Zo laat je lokale energiehelden shinen

Duurzaamheid bereiken we door allemaal ons steentje bij te dragen. De echte helden achter duurzaamheid in de zogenaamde 'Food Valley' zijn de bewoners van Nijkerk, Scherpenzeel, Wageningen, Rhenen, Barneveld, Ede en Veenendaal. Samen met Klimaatzuster en de betrokken gemeentes ontwikkelde Studio Lakmoes de campagne Food Valley woont duurzaam die deze energiehelden in het zonnetje zet.

Zo zet je Arnhem op de (wereld)kaart

Arnhem’s ligging en bereikbaarheid, het creatieve en culturele klimaat en de voorzieningen voor (top)sport zetten stad en regio gunstig op de kaart. De stad kijkt verder over de grens (naar Wuhan in China en Nordrhein Westfalen bijvoorbeeld) voor het binnenhalen van banen en investeringen en om kennis en kunde te delen. De gemeente Arnhem wil graag laten zien wat er gebeurt op het gebied van groene energie, creativiteit en kennis, en zakelijke dienstverlening. Studio Lakmoes visualiseerde de (internationale) kansen van Arnhem in een infographic.

infographic arnhem internationaal
infographic arnhem internationaal
infographic arnhem internationaal
infographic arnhem internationaal studio lakmoes
infographic arnhem internationaal
infographic arnhem lakmoes
infographic arnhem internationaal
infographic internationalisering arnhem
infographic arnhem waterstofauto
infographic arnhem modekwartier